reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 1060 má dorazit až na podzim

21.4.2016, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 1060 má dorazit až na podzim
Nyní už můžeme téměř s jistotou mluvit o tom, že nové GeForce GTX 1080 a 1070 přijdou na trh do dvou či tří měsíců, ale co se týče nového nižšího mainstreamu a nástupce pro GTX 960, o tom se dosud nemluvilo. Kdy tedy můžeme takovou kartu očekávat?
Souboj výkonných karet nových generací AMD Polaris a NVIDIA Pascal nejspíše přijde, neboť obě firmy se je chystají představit v nejbližší době, a to pravděpodobně na Computexu (přelom května a června). V případě firmy NVIDIA se ale mluví jen o grafickém čipu GP104 a kartách GeForce GTX 1080 a 1070, zatímco AMD má v rukávu dvě herní GPU, Polaris 10 a Polaris 11. A právě Polaris 11 bude karta určená pro rozpohybování her ve Full HD na 60 FPS, takže bude zasahovat právě do oblasti, kde se pohybuje i aktuální GeForce GTX 960. Vypadá to tedy, že než přijde náhrada této GeForce, AMD bude mít výhodu a s vhodně zvolenou marketingovou strategií by mohla NVIDII uzmout podstatnou část trhu. Ta ale pochopitelně může reagovat snižováním cen.





Nejnovější informace udávají, že GeForce GTX 1060 přijde na trh někdy na podzim, což může být široké rozpětí od září až do Vánoc. Vzhledem k tomu, že GPU GP106 má být základem již představeného automobilového počítače NVIDIA Drive PX 2, hádat bychom mohli spíše dřívější termín. Karty s GP106 se stanou nástupci modelů s GM206, kam patří kromě GTX 960 také low-endová GTX 950. Mohlo by jít o nejslabší GPU z rodiny Pascal, neboť i GM206 je základem pro nejlevnější desktopové karty GeForce GTX 900. Opravdový low-end tak s jejich nástupem vymizel, neboť ty nenabízí ekvivalent pro karty jako GeForce GTX 720 s cenou 50 dolarů. Důvod je prostý: stále vyšší výkon integrovaných GPU. Jenže vedle GP106 se mluví také o ještě slabším GPU s označením GP107 nebo GP108, které by se mohlo stát základem malých (HHHL) karet pro HTPC a podobné sestavy. To by dávalo smysl, neboť takové karty by mohly nabídnout díky 16nm procesu vyšší výkon než iGPU za rozumnou cenu. Hráči se ale stejně poohlédnou přinejmenším po kartě s GP106.





O samotném GPU GP106 se toho zatím moc neví. Server VideoCardz přinesl výše uvedenou koláž fotografií, z níž lze určit, že toto GPU zabírá plochu kollem 200 mm čtverečných. To napovídá, že by mohlo mít dva GPC (Graphics Processing Cluster), což by znamenalo dvakrát deset SMP (Streaming MultiProcessor generace Pascal). Každý SMP má mít 64 CUDA jader, z čehož vychází 20 x 64, čili 1280 CUDA jader. V architektuře Pascal má každý SMP pouze polovinu CUDA jader v porovnání s generací Maxwell, což znamená, že mají více hardwarových prostředků (cache, texturovací jednotky, registry, atd.). Čili CUDA jádra v Pascal by měla pracovat efektivněji, navíc jich je v GP106 o 256 více než v GM206 a nakonec může s výsledným výkonem zamíchat ještě pracovní takt.

Stejně jako Polaris 11 by se GP106 mělo spokojit s energií dodávanou přes samotný slot PCI Express, ale lze také očekávat, že pro účely přetaktování bude možné kartu vybavit 6pinovým konektorem PCIe. Pro hráče, kteří se dále spokojí s hraním ve Full HD, se tak rýsuje zajímavá nabídka dostatečně výkonných, energeticky nenáročných a snad i levných grafických karet.

Odhadovat cenu očekávané GeForce GTX 1060 je tak ještě předčasné, ale můžem alespoň uvažovat o tom, že bude stát mezi 179 a 229 dolary. Otázka je, zda bude taková karta vhodná i pro hraní s VR headsetem, pro nějž by si měla připravit alespoň cca 3,5 TFLOPS výkonu (ekvivalent dnešní GTX 970).

Zdroj: VideoCardz
reklama