reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX Titan X v obrazech, jaké vlastnosti nabídne?

9.3.2015, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX Titan X v obrazech, jaké vlastnosti nabídne?
Nejnovější hi-end karta firmy NVIDIA, model GTX Titan X, byla představena minulý týden, ovšem zatím nebyly ohlášeny podrobnosti. Jde však kartu, která má konkurovat nejnovějšímu AMD Radeon R9 390X?
Minulý týden tedy Jen-Hsun Huang, CEO firmy NVIDIA, ukázal novou hi-end kartu GeForce GTX Titan X, ale moc toho o ní neprozradil. Specifikace se tak dozvíme nejspíše 17. března na GPU Technology Conference, ovšem už nyní můžeme říci, že nový Titan nebude bojovat proti Radeonu R9 390X. Od této nové karty firmy AMD se očekává, že přinese až 4096 shaderů a nový typ pamětí HBM s vysokou propustností.





Víme tedy, že GeForce GTX Titan X bude mít ve výbavě 12GB buffer a skládat se bude z celkem 8 miliard tranzistorů, přičemž půjde o architekturu Maxwell. Srovnávat ji tak můžeme především s GeForce GTX 980, ale na základě počtu tranzistorů si nelze udělat žádný obrázek. GTX 980 má 5,2 miliard, takže je zřejmé že TITAN X využije čip GM200. To jsme ale mohli předpokládat a z toho i vyplývá, že Titan X nabídne vyšší počet CUDA jader, nejspíše 3072. Mohl by ale nabídnout vyšší frekvenci Turbo a dle dohadů dokonce až 1390 MHz, zatímco GTX 980 končí na 1216 MHz.





Ty mají navíc pracovat na frekvenci o cca 100 MHz nižší než u GTX 980, která tak zůstane hlavní herní kartou firmy NVIDIA. Titan X by měl zaujmout především svým výpočetním výkonem, a to zvláště při double precision.





Titan X vypadá velmi podobně jako GTX 980, akorát nemá převážně stříbrný chladič, ale černý. Vzadu pak karta nemá žádný hearspreader, který by pomohl k odvodu tepla z paměťových čipů. To je v souladu s předpokladem, že paměti GDDR5 zde budou pracovat na 6 GHz a ne na plných 7 GHz.





Pro napájení karty poslouží také jeden 6pinový a jeden 8pinový konektor PCIe, zatímco GTX 980 má dva šestipinové. Můžeme tak říci, že TDP karty bude pravděpodobně vyšší, a to až 250 W. GTX 980 má však 165 W, takže můžeme myslet na něco mezi tím. Uvidíme tedy asi příští týden v úterý, jaké vlastnosti nový Titan X nabídne.

Zdroj: Techgage
reklama