reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte 990XA-UD3 R5: AM3+ je stále aktuální

23.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte 990XA-UD3 R5: AM3+ je stále aktuální
Vypadá to, že u AMD se vývoj procesorů bez integrované grafiky zastavil, ovšem ve skutečnosti jde spíše jen o to, aby stávající modely FX dokázaly na trhu přežít do nástupu architektury AMD Zen. A to bude ještě nějakou dobu trvat.
Procesory skryté za architekturou AMD Zen mají dorazit v příštím roce a my se můžeme těšit, že AMD konečně nabídne nástupce dnešních procesorů FX. Ovšem nebude to tak úplně nástupce, jako spíše jejich náhrada, kterou AMD udělá tlustou čáru za architekturou Bulldozer. Procesory Zen totiž nebudou podporovat instrukce TBM, FMA4, XOP a LWP, které byly vyvinuty speciálně pro Bulldozery a také už nabídnou samostatná procesorová jádra bez sdílených součástí, jako je třeba FPU. AMD Zen by tedy měla být velmi odlišná architektura, která má být značně odlehčena a firma už pro výrobu procesorů použije 14nm proces. To představuje také značný, v podstatě dvougenerační pokrok oproti 32nm procesu, jímž jsou vyráběny i nejnovější procesory FX.





Dnes jsou ale FX stále aktuální, a není tedy divu, že výrobci pro ně nepřestali chystat nové základní desky. Však se můžeme také těšit na to, že tyto procesory budou těžit z nových DirectX 12, neboť toto nové API má lépe využít více jader. Ale to ještě uvidíme.





Nyní tu tedy máme jednu novou desku, a to model 990XA-UD3 R5 od Gigabyte. Jedná se spíše o levnější desku, na což ukazuje označení UD3, ovšem procesor se může i tak těšit z 10fázového napájení. Z toho by mohly těžit výkonné a velmi žravé modely FX-9000, ovšem ty tato deska nepodporuje.

Založena je na čipové sadě AMD 990X a SB950, vybavena je dvěma sloty PCI Express 2.0 x16 (konfigurace x8/x8 při zapojení dvou karet v SLI nebo CrossFire). Jde o starší verzi rozhraní, protože procesory AMD FX nepodporují PCI Express 3.0. Pak tu je další slot PCI Express 2.0 x16, ovšem pouze se 4 linkami a napojený na southbridge. Do plného počtu sedmi slotů chybí ještě dva PCI Expres 2.0 x1 a dva PCI.

Disky a jiná zařízení připojíme na šest SATA 6 Gbps, o zvuk se postará Realtek ALC 1150 s odstupem signálu od šumu 115 dBA na výstupu, sluchátkovým zesilovačem od Texas Instruments (až 600 Ohmů) a kvalitními kondenzátory. Nakonec můžeme zmínit AMI UEFI BIOS, Gb Ethernet od Realteku, čtyři USB 3.0 (dva na headeru) a PS/2 pro klávesnici, nebo myš. Můžeme očekávat cenu kolem 130 USD.

Zdroj: techPowerUp
reklama