reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte a Asus jsou stále největší, trh s deskami se ale propadl

17.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte a Asus jsou stále největší, trh s deskami se ale propadl
Společnost Gigabyte se před několika měsíci pochlubila, že se jí podařilo předhonit Asus a stát se největším světovým výrobcem základních desek. Obě tyto firmy si ale nyní nemohou gratulovat, protože celý jejich trh zaznamenal značný pokles.
Asustek Computer a Gigabyte Technology tak bezpečně zůstali dvěma největšími výrobci základních desek, ale nic jiného jsme ani nemohli očekávat vzhledem k jejich náskoku před nejbližšími pronásledovateli, firmami MSI a ASRock. Asus a Gigabyte mají pro letošní rok stejný cíl, a sice dodat na trh na 20 milionů základních desek. Jeho první půlka už je za námi, a přitom se jim podařilo dodat nějakých osm milionů, což tedy znamená dvacetiprocentní pokles.





Původní cíl tak nyní vypadá jako nedosažitelný, ale nějaké oživení by rozhodně mělo nastat s příchodem procesorů Skylake na trh, pro něž budou určeny desky s čipsety Intel 100 Series. Nejdříve ale přijdou na trh pouze desky se Z170 Express a až později levnější modely, takže start to rozhodně nebude raketový, jako spíše pozvolný rozjezd.

Není také divu, že Gigabyte a Asus spolu nyní svádí velký boj, který mohou ale zaznamenat spíše čínští zákazníci a asi nejvíce pak tratí ostatní výrobci desek, čili MSI, ASRock, Biostar a ECS, která už se dokonce stáhla z trhu se značkovými deskami. Společnostem ASRock a MSI se v prvním letošním pololetí podařilo prodat po dvou milionech desek, což je také hluboko pod očekáváním, čili šesti miliony za celý rok. Tyto společnosti se tak snaží více diverzifikovat své produktové portfolio a MSI je zvláště úspěšné na trhu s herními notebooky a ASRock se zase tlačí na trh s levnými servery a průmyslovými PC.

Celý trh s PC nyní trpí, jak klesají prodeje a ani není divu. Pro procesory Intel Haswell nám stačí i starší desky s čipovými sadami 8-Series (o AMD ani nemluvě), o dvojici procesorů Broadwell asi velký zájem nebude, a tak se čeká na Skylake a jejich dopad na poptávku po nových PC.

Zdroj: KitGuru
reklama