reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte BRIX Gaming UHD dostane samostatné GPU

19.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte BRIX Gaming UHD dostane samostatné GPU
Počítače typu Gigabyte BRIX vycházející z konceptu Intel NUC máme spojeny s integrovanými grafickými čipy v procesorech. Nový Gigabyte BRIX Gaming UHD však přijde v jiné podobě. Zahrnovat bude i samostatné GPU.
Na trh by se tak konečně mohl dostat BRIX, který by šlo opravdu využít i pro hraní moderních 3D her, i když jeho výkon do nebes sahat nebude. Gigabyte tyto své novinky představil na nedávném Intel Developers Forum a z okolních obrázků už je jasné, že už nemůžeme mluvit o NUC. S tímto formátem má nový BRIX Gaming UHD společné možná to, že mají základnu o podobných rozměrech. Vysoký je ale jako několik na sebe postavených NUC.





Nicméně i tak se jedná o velice zajímavý počítač s rozměry 110 x 110 x 220 mm, který by si své zákazníky rozhodně měl najít. Počítá se s využitím procesoru Core i7-6500HQ s takty 2,6 až 3,5 GHz, což je mobilní model se 4 jádry a Hyperthreadingem. Především tu je ale grafický čup NVIDIA GeForce GTX 950, který může stačit i na řadu AAA her v rozlišení Full HD, pokud se uskrovníme s detaily. Grafika nabídne tři mini DisplayPorty a jeden HDMI 2.0, takže umožní připojit až čtyři displeje.





Prototyp dále využíval ve svých dvou slotech SO-DIMM paměti HyperX Impact 32GB (2x 16GB) DDR4 na 3000MHz, jeden ze dvou slotů M.2 okupovalo HyperX Predator 960GB PCIe M.2 SSD a pak tu je také Intel Wireless-AC 8260 (dual-band 2×2 Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.2), gigabitový Ethernet také od Intelu, dva sloty USB 3.1 (jeden typu C), tři USB 3.0 a mikrofonní a sluchátkový jack. Vypadá to, že Gigabyte využil jako základ některou ze svých karet s čipem GTX 950, a to možná svou GV-N950OC-2GD pro Mini-ITX, odstrojil ji, umístil ji diagonálně do malé skříně a na GPU připojil speciální hliníkový pasiv (na fotografii je vidět i kousek heatpipe), skrz nějž bude tahat vzduch ventilátor umístěný nejspíše nahoře naležato. Koncept takového chlazení ostatně není nijak nový ani unikátní.





Není jasné, zda grafická karta bude v tomto počítači upgradovatelná, ale vzhledem k provedení počítače bych to osobně tak neviděl. Dle Mobile Geeks byl také tento počítač navrhnut ještě před nástupem generace GeForce GTX 1000, což je vcelku logické, a tak se zatím nemluví o tom, že bychom se dočkali verze třeba se zbrusu novou 3GB grafikou GTX 1060, což by bylo daleko zajímavější. Oněch 30 W rozdílu v TDP by ale mohlo pro chlazení počítače už představovat problém. Uvádí se totiž, že i v aktuální konfiguraci byly teploty v zátěži vysoké, i když se systém nemusel uchýlit ke škrcení výkonu snížováním taktů (thermal throttling). I proto je nepravděpodobné, že by Gigabyte představil další verzi s výkonnější a žravější grafikou. Generace GTX 1000 nenabízí žádnou s TDP pod 100 W a z moderních AMD přichází v úvahu leda Radeon RX 460, který by ale byl lepší než GTX 950.

Je ale naprosto jasné, že za tento počítač zaplatíme podstatně více, než bychom dali za vlastnoručně sestavený systém z ATX/ITX komponent. Plně vybavený systém i s uvedeným SSD a paměťmi by měl přijít na cca 1300 dolarů. Gigabyte BRIX Gaming UHD má přijít na trh v příštím měsíci, což ale nebylo oficiálně potvrzeno.

Zdroj: Hexus.net
reklama