reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte ukázal vlastní box s XConnect

6.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Gigabyte ukázal vlastní box s XConnect
Vypadá to, že technologie AMD XConnect nakonec získá potřebnou podporu ostatních výrobců. Nyní i Gigabyte ukázal vlastní řešení, čili externí grafiku s rozhraním Thunderbolt 3, která poslouží i jako dokovací stanice.
Myšlenka skrytá za AMD XConnect není nijak nová, ale vypadá to, že až v příštích měsících se opravdu rozšíří, pokud zákazníkům takové řešení ale přijde vhod. Bude to chtít především cenově přijatelná řešení a také se musí najít dostatek těch, kteří budou mít zájem o externí grafiku, již si nechají doma a sami budou s sebou nosit notebook nebo mini počítač s nevýkonným iGPU. Mezi konkurenční řešení patří prostý domácí desktop s výkonnou grafikou plus mobilní počítač nebo také výkonný herní notebook, který zastane role obou zařízení. Výhoda XConnect také je, že domácí modul s grafikou může dobře posloužit jako dokovací stanice s připojeným monitorem, periferiemi a sítí, k níž pouze jedním kabelem připojíme přinesený počítač. Co se týče ceny, můžeme očekávat vyšší náklady ohledně herního notebooku, ale ten bude zpravidla těžší než notebook s iGPU. V porovnání s herním desktopem a notebookem by ale XConnect měl být cenově výhodnější řešení.





Pak tu je i ryze technická otázka daná použitým rozhraním. Co se týče pohodlí, systém by měl fungovat snadno a reagovat prostě na zapojení rozhraní Thunderbolt 3, ale jde spíše o jeho pouhé čtyři linky rozhraní PCI Express 3.0 a zda ty budou moderní grafice stačit, aniž by to mělo výrazný negativní dopad na výkon. Vedle toho do této otázky patří ještě latence, čili zpoždění komunikace.

Letos na Computexu představily svá řešení už firmy Asus a PowerColor, které doplnily nabídku předtím ojedinělé firmy Razer, a nyní se k nim přidává také Gigabyte. Ten se evidentně spojil se společností SilverStone, jak ukazuje detail fotografie, která bezpochyby vyrobila potřebnou skříň.





Od AMD je pěkné, že technologii XConnect neomezilo pouze na vlastní GPU, což by si majetnická NVIDIA asi neodpustila. Omezeni budeme v tomto případě spíše výkonem zdroje, přičemž Gigabyte si prozatím vybral ten nejslabší ze všech (při porovnání s ostatními systémy XConnect). Alespoň tedy ten prezentovaný kousem měl v sobě 250W zdroj a dle zákulisních informací firma zvažuje, že by jej vyměnila za 350W model. Razer, Asus a PowerColor mimochodem využívají 500W, 680W a 500W zdroje, přičemž oněch 680 W už je zase na druhou stranu zbytečný luxus. I když Asus může zase argumentovat, že je třeba napájet i jiná zařízení a že přes USB typ C lze protlačit až 100 W pro napájení jiných připojených zařízení. Koncový uživatel by ale měl dostat alespoň na výběr, než aby měl prostě jedinou možnost s takto silným zdrojem.

Gigabyte tak zatím ukázal pouze prototyp, takže o ceně a datu vypuštění na trh nemůže být zatím řeč.

Zdroj: Hexus.net
reklama
reklama