reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Chrome 64bit: finální verze ke stažení, je rychlejší

27.8.2014, Radan Tuhý, aktualita
Google Chrome 64bit: finální verze ke stažení, je rychlejší
64bitová verze oblíbeného prohlížeče Google Chrome je finální. To znamená, že je k dispozici ke stažení přímo z oficiálního zdroje. Spolu s ní přichází řada vylepšení, například vykreslování fontů ve Windows.
Spolu s nejnovější verzí internetového prohlížeče Google Chrome, konkrétně verzí 37, přichází i její 64bitová varianta pro operační systém Microsoft Windows, na které Google již nějakou dobu pracoval. V praxi to znamená, že všichni majitelé 64bitové verze Windows mají možnost si tuto verzi stáhnout a nainstalovat.





Díky využití modernějších sad instrukcí a nejnovějších optimalizací je tato 64bitová verze rychlejší, a to zejména v oblasti multimediálního webového obsahu. Google tvrdí, že např. dekódování videa VP9 je rychlejší o 15 %, než je tomu u 32bitové verze prohlížeče.

Další oblastí, u které došlo k vylepšením, je bezpečnost. Je to dáno tím, že 64bitová aplikace má přístup k většímu množství operační paměti. Při náhodném ukládání informací do navíc většího množství paměti je daleko složitější využít jakékoli případné chyby.

V 64bitové verzi došlo také k vylepšení stability celého prohlížeče. Během testování vyšlo najevo, že 64bitová verze padá přibližně 2x méně, než je tomu u 32bitové verze. To je jeden z velmi dobrých argumentů k tomu upgradovat právě na 64bitovou verzi.

V neposlední řadě je tu také novinka v podobě DirectWrite. To znamená, že vykreslování fontů na počítačích s operačním systémem Windows bude probíhat lépe, než tomu bylo doposud. Ve spoustě případů by tedy mělo docházet k lepšímu zarovnávání hran (anti-aliasing) a k eliminaci rozmazaných fontů.

Přestože nejnovější aktualizace prohlížeče proběhne u většiny uživatelů automaticky, bude se jednat stále o 32bitovou verzi. Pokud tedy chcete 64bitovou variantu, je potřeba si ji explicitně stáhnout z webových stránek prohlížeče.

Zdroj: TechSpot
reklama