reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google spustil online obchod pro svůj hardware

12.3.2015, Michal Hala, aktualita
Google spustil online obchod pro svůj hardware
Google spustil vlastní online obchod Google Store zaměřený na prodej vlastního hardwaru. Softwarový obr tak zase o trochu rozšiřuje svoje impérium. A určitě není první ani poslední původně softwarovou společností, která své portfolio rozšířila o hardware.
Na společnost, která se prosadila svým vyhledávačem, pestrou nabídkou v oblasti online služeb (Gmail, Google Drive…), oblíbeným prohlížečem Chrome, veleúspěšným operačním systémem Android a řadou dalších softwarových produktů, má Google velmi pestrou nabídku také v oblasti hardwaru. Jsou to Chromebooky, Chromcasty, Android TV, Android Wear, rodina zařízení Nexus a řada dalších produktů.


Google Store


Obchod je dostupný na této adrese a prozatím je určený pro návštěvníky z USA. Přesto je už lokalizován do češtiny a Google slibuje brzké rozšíření služeb tohoto obchodu i do dalších zemí. Po nedávném otevření kamenného obchodu v Londýně (psal o tom kolega), tak firma nabízí další prodejní kanál.

Google svou nabídkou hardwaru následuje třeba příklad Microsoftu, který se dokázal prosadit jako úspěšný výrobce kvalitního hardware. Ať už šlo o klávesnice a myši, herní konzoli Xbox a snímač pohybu Kinect, tablet Surface, nebo o další zařízení. A v souvislosti s uvedením vlajkové lodi Windows 10 přibude nástěnný počítač Surface Hub (označovaný také jako digitální whiteboard) a brýle HoloLens.


Google Store


Taková strategie je ostatně logická a ekonomicky zcela racionální. Pokud má určitá společnost silnou značku spojenou se solidním renomé a velkou uživatelskou základnou, je oblíbenou marketingovou strategií expandovat do příbuzných segmentů trhu a uvádět nové produkty. Takže teď tuto strategii – a domníváme se, že téměř jistě úspěšně – postupně opakuje i Google.

Některá zařízení Googlu se prodávají dobře, u některých (třeba Chromebooky) by Google určitě rád dosáhl vyšších prodejů a online obchod je zkrátka dalším, zatím chybějícím prodejním kanálem. Ne všechny firmy samozřejmě prodávají své produkty ve vlastních obchodech, nicméně Google zdá se usoudil, že jde o správnou cestu, jak prodej svých zařízení povzbudit (a to platí i pro ten kamenný obchod v Londýně).

Mimochodem, kolik zařízení od Googlu používáte vy?

Zdroj: Neowin
reklama