reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google umožní instalaci jiných systémů na PC s Chrome OS

14.1.2015, Jan Vítek, aktualita
Google umožní instalaci jiných systémů na PC s Chrome OS
Společnost Google nedávno umožnila, aby bylo možné v okně systému Chrome OS spouštět různé distribuce systému Linux a nyní jde ještě dále. Brzy tak bude možné na PC s Chrome OS bootovat jiné systémy přímo z USB disku.
Možnost spouštět linuxové systémy v okně systému Chrome OS byla oznámena teprve na začátku tohoto roku. Nyní se můžeme těšit na to, že na levných počítačích s Chrome OS, což jsou různé Chromebooky nebo Chromeboxy, budeme moci přímo nabootovat libovolný podporovaný systém, třeba některou verzi Windows. Tuto možnost ohlásil stejně jako v předchozím případě Francis Beaufort na stránkách G+, přičemž zároveń uvedl, že má posloužit především k instalování a testování různých programů na zařízeních pro Chrome OS.




Chromebox od Samsungu


Chromebooky a boxy se tak mohou stát zajímavou alternativou i pro ty uživatele, kteří by s možnostmi systému Chrome OS jinak moc spokojeni nebyli. Instalovat cizí systém na takové PC tedy bylo prý možné i doposud, ovšem vzhledem k uzamčeným možnostem v BIOSu to nebyl úplně snadný úkol. Nyní nám to tedy tým Chromium značně usnadní a konkrétně umožní, abychom mohli pracovat přímo s jinak chráněnými soubory operačního systému a také povolí SSH přístup k zařízení pomocí standardních testovacích klíčů, abychom mohli používat nástroje jako Cross Flash (flashování firmwaru jednoho zařízení na jiné, které má stejný či kompatibilní hardware).

Dále tu je již zmíněná možnost bootovat systém z USB flash disku/HDD/optické mechaniky, což umožní i jeho instalaci na lokální úložiště, a to stejným způsobem, jakým s pomocí USB instalujeme systémy na klasická PC. Nicméně tato možnost je určena pro vývojáře a ne pro široké využití koncovými uživateli, takže není zajištěno, že bude instalace či běh jiných operačních systémů vždy bez problémů. Francis Beaufort ve svém příspěvku následně dodal přesné instrukce, jak umožnit instalaci jiných OS.

Zdroj: Hexus.net
reklama