reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GTC 2016 je tu, představí NVIDIA Pascaly?

5.4.2016, Jan Vítek, aktualita
GTC 2016 je tu, představí NVIDIA Pascaly?
Už dnes budeme moci sledovat živý přenos z projevu výkonného ředitele společnosti NVIDIA. Jen-Hsun Huang vystoupí na GPU Technology Conference 2016 a měl by představit především novou generaci grafických karet Pascal.
O tom, že by se měla představit nová karta NVIDIA GeForce GTX 1080 (Ti) se mluvilo již před řadou dní, kdy se dávaly dohromady střípky informací, jako například údaje ze Zauby. V nich figurovalo jedno číslo (699), jímž bylo označeno také vystoupení šéfa NVIDIE a pak se objevila i fotografie údajných krytů nových karet NVIDIA řady 1000. Od Huanga se tak neočekává nic jiného než představení výkonné karty s čipem generace Pascal a lze předpokládat, že se dotkne také tématu virtuální reality, aktuálního API DirectX 12 i Vulkan a programu GameWorks.



Od 9 hodin pacifického času budeme moci sledovat živý stream, čili u nás by to mělo být dnes v 18 hodin. V minulém roce využila NVIDIA tuto příležitost také k představení architektury Pascal, neboť v tu dobu již měla dávno na trhu grafické karty Maxwell, i když ne úplnou řadu. Dozvěděli jsme se, že Pascaly využijí druhou generaci pamětí HBM (High Bandwidth Memory), rozhraní NV-Link, které bude zajímat především profesionály využívající grafické karty k výpočtům, pak to je Mixed Precision Compute pro provádění výpočtů v FP16, FP32 a FP64 a už se také začalo mluvit o 16nm výrobním procesu firmy TSMC.

Nyní již máme jistotu, že Pascal budou vyráběny 16nm procesem FinFET+ v továrnách TSMC, o NV-Link a Mixed Precision také není důvod pochybovat, ale otázka je využití pamětí HBM2. Od těch samotné AMD, které se na jejich vývoji podílelo, zatím u generace Polaris upustilo a využije je až s čipy Vega chystanými na začátek příštího roku. NVIDII ale nic nebrání tomu, aby využití HBM2 s čipy Pascal potvrdila, ale reálná dostupnost už může být naprosto jiná otázka. Je tedy možné, že nejdříve přijdou na trh herní verze Pascalů pro segment mainstream-performance a hi-end modely s očekávaným čipem GP100 pro tu nejlepší herní grafiku a nástupce TITANů budou k dispozici později. Třeba ale budeme ještě překvapeni.

Jak ukazuje následující program, na GTC 2016 nebude zajímavá pouze přednáška Jen-Hsun Huanga

1. den: Jen-Hsun Huang, CEO a spoluzakladatel NVIDIE, 5. duben, 18:00 až 20:00
2. den: Rob High, IBM Watson CTO, 6. dubna, 20:00 až 21:00
3. den: Gill Pratt, Toyota Research Institute CEO, 7. dubna, 20:00 až 21:00

Na GTC se bude také probírat role grafických čipů v různých průmyslových odvětvích a půjde o virtuální realitu, umělou inteligenci a autonomní vozidla. Konference se zúčastní stovky řečníků s více než 500 přednáškami ze společností Alibaba, Audi, Baidu, Boeing, Facebook, Google, Microsoft, Oracle, Pixar, Raytheon, Samsung, Siemens, SpaceX, Twitter a dalších.

Zdroj: GTC 2016
reklama