reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hardware pro Nintendo NX prý vyrobí NVIDIA

2.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Hardware pro Nintendo NX prý vyrobí NVIDIA
Pokud bychom si měli tipnout, která firma bude vyrábět hlavní hardwarovou výbavu pro chystanou konzoli Nintendo NX, byla by to společnost AMD. Nicméně dle nejnovějších informací to bude právě její rival - NVIDIA.
Ostatně o hardwaru firmy AMD se ve spojení s Nintendo NX už mluvilo, ale nyní je vše jinak. NVIDIA tak má možnost ukázat, jaký konzolový hardware umí vyrobit, přičemž ten bude soupeřit s čipy AMD v konzolích Xbox One, PlayStation 4 a případně v jejich modernějších a výkonnějších podobách, až přijdou na trh. Dle dřívějšího vyjádření Nintenda s cílem pro hraní v rozlišení 900p při 60 FPS to ale vypadá, že Nintendo NX nové konzole Microsoftu a Sony svým výkonem nepřekoná. Nyní už ale máme i další podklady, na jejichž základě to můžeme stavět.





Informace o tom, že si Nintendo vybralo pro konzoli NX NVIDII, přinesl server Eurogamer. Dle něj bude využita speciální verze čipu Tegra a dále budou využívány 32GB cartridge pro distribuci samotných her. 32 GB je dost, ale moderní hry často zabírají výrazně více.

Nintendo NX nemá být zpětně kompatibilní s konzolemi Wii a Wii U, protože na něm poběží jiný operační systém přímo od Nintenda. Nepočítá se také s tím, že by Nintendo NX bylo schopno emulovat jiné konzole. Jeho základem se prý stane NVIDIA Tegra X1 vybavená čtyřmi jádry Cortex-A57 na taktu 1,9 GHz a pro srovnání, Wii U je vybavena tříjádrovým PowerPC na 1,25 GHz.

Zatím není jasné, jaké další specifikace má chystaná Tegra nabídnout, však konzole Nintendo NX má dorazit až v příštím roce, a tak nelze vůbec tvrdit, že půjde o 20nm čip Tegra X1, jak jej známe. Může jít třeba o 16nm nebo 14nm speciál, který bude obsahovat grafické jádro vycházející s aktuální generace NVIDIA Pascal. Uvidíme, co z tohoto malého zmatku nakonec vznikne a snad se dozvíme i to, proč se NVIDIA nakonec odhodlala k výrobě konzolového hardwaru, když dle jejích slov jde o nezajímavý trh se zanedbatelnými maržemi.

Zdroj: Eurogamer
reklama