reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní projekt Blockverse prodal NFT za milion dolarů a poté zmizel ze světa

31.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Herní projekt Blockverse prodal NFT za milion dolarů a poté zmizel ze světa
Projekt Blockverse založený na Minecraftu zaujal mnohé investory, kteří za několik minut vykoupili dostupná NFT, ale z tohoto projektu se nakonec vyklubal jen velký podvod a ve své podstatě jde jen o další z tisíců případů tzv. rug pull. 
Jak informuje server PC Gamer, hra Blockverse byla ve skutečnosti jen PvP server Minecraftu, kam měli mít přístup jen ti, kteří si za 0,05 ETH pořídili příslušný token. Díky celkovému nadšení z NFT byly dostupné tokeny v počtu deseti tisíc vyprodány během necelých osmi minut, čímž se autoři ještě nezapomněli pochlubil, ovšem za několik dní později zmizely webové stránky projektu, zrušen byl i server na Discordu a samotný herní server. 
 
 
Podvodníci tak získali svých 500 ETH, čili aktuálně necelých 28 milionů korun a předvedli klasický rug pull, jak se označují případy, kdy autoři blockchainových projektů náhle zmizí i s vybranými financemi. Jde o relativně nový způsob podvádění ve světě kryptoměn, který už loni způsobil miliardové ztráty (USD), ovšem jinak pochopitelně nejde o nic objevného a dá se říci, že jde o klasický podvod založený na vymámení finančních prostředků od důvěřivců. 
 
Pokud by autoři Blockverse měli čestné záměry, měli by lidé přístup ke kvalitně spravovanému hernímu serveru, s nímž by mohli poté obchodovat, čili by mohli prodat svůj token někomu jinému podobně jako kopii pořízené hry. Ve skutečnosti jim ale zůstaly bezcenné tokeny, které nelze nijak využít, čili v herním světě jde o obdobu hypotetického případu, kdy by firma prodala kopie k multiplayerovému titulu, jehož vývoj by pak bez náhrady zrušila a odmítla by peníze vrátit. 
 
Naštvaní podvedení hráči se ovšem rozhodli pátrat a přišli na adresu na burze Coinbase, která je spojena se zakladateli Blockverse a z ní se financoval celý projekt. Objevily se i další indicie a tvůrci sami se nepochybně v reakci na to ozvali s tím, že se jen starali o svou bezpečnost, neboť se množily negativní reakce třeba na poplatky spojené s koupí NFT, což brzy vyvrcholilo i ve výhružky, takže tým měl dle svých slov v panice vše smazat, respektive asi spíše jen zrušit veřejný přístup. 
 
Autoři také vysvětlují, že neměli žádný důvod projekt zcela rušit, neboť hlavní práce už byla odvedena a vše dle nich bylo učiněno kvůli zajištění jejich osobní bezpečnosti do doby, než se vše uklidní. Nyní už však přišlo na řadu vyjednávání mezi autory a zástupci komunity. Ti nabízí, že autoři si budou moci ponechat svých 500 ETH, ale výměnou za to dají k dispozici vše, co kolem Blockverse vytvořili, čili především kód, přičemž další správu by zajistit jiný tým vývojářů. Autoři Blockverse přitom důvěru komunity už nadobro ztratili, ale její zástupci říkají, že v drtivé většině případů rug pull podvodů se nazpět nezíská vůbec nic, čili je třeba se na tuto věc dívat realisticky a spokojit se alespoň s něčím. 


reklama