reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HGST uvádí nový 10TB Ultrastar

3.12.2015, Jan Vítek, aktualita
HGST uvádí nový 10TB Ultrastar
Společnost HGST, která tedy nyní patří pod Western Digital, si připravila nový 10TB pevný disk s desktopovými proporcemi. Ten své kapacity dosahuje s přispěním technologie HelioSeal využívající výhod helia.
Již v polovině tohoto roku se objevil nový HGST Ultrastar Archive Ha10, což byl vůbec první 10TB disk na světě. Určen byl pro podniky a jejich systémy pro ukládání velkého množství dat, přičemž dnes přichází na trh řadový Ultrastar He10, který by logicky měl být v podstatě stejný, alespoň co se týče hlavních technologií. Ale není tomu tak.





Máme tu tedy HelioSeal, čili využití řídkého helia, jímž je naplněn vnitřek disku, a uvnitř disku díky tomu dochází k nižšímu tření. Výrobce tak mohl dovnitř nacpat o jednu plotnu více, než je obvyklé, díky čemuž i vzrostla kapacita. Starší Ultrastar Archive ale využil technologii zápisu SMR (Shingled Magnetic Recording) založenou na částečně se překrývajících stopách, ale nový Ultrastar He10 dle zdroje aktuality SMR využít nemusel. To by mělo logicky znamenat, že výrobce se vrátil ke klasické technologii kolmého zápisu (PMR) a zvýšení jeho hustoty docílil jiným způsobem.

HGST nyní rozesílá vzorky Ultrastar He10 svým partnerům a na trh jej chce dostat někdy v příštím roce, a to i v rámci svých systému Active Archive. Spolehlivost těchto disků firma již ohodnotila 2,5 miliony hodin MTBF a dává na něj pětiletou záruku, takže si je svou technologií celkem jistá.

Zdroj: KitGuru
reklama