reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hoya: 22TB a 24TB disky potřebují více ploten, anebo HAMR

6.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Hoya: 22TB a 24TB disky potřebují více ploten, anebo HAMR
Společnost Hoya, která pro výrobce pevných disků tvoří potřebné plotny, se rozpovídala o tom, jak vidí nejbližší budoucnost tohoto hardwaru. Pro další vývoj je dle ní už nezbytné buď přidat plotny, anebo využít nejlépe technologii HAMR. 
Hoya vyrábí pro pevné disky skleněné plotny, které budou využity právě i v nových modelech, jejichž výrobci se pokusí navýšit kapacitu právě i přidáním dalších ploten (nebo alespoň jedné). To znamená, že takové plotny musí být tenčí. Jak jsme se nedávno dozvěděli, půjde i o 0,5 mm tlusté plotny, nebo i tenčí, které umožní do 3,5" disku nacpat i 12 ploten.
 
devět ploten na dnešním HDD
 
Zajímavé je, že dle společnosti Hoya technologie MAMR nepředstavuje velký příslib pro zvýšení hustoty záznamu. Společně s HAMR přitom patří do EAMR, čili technologií pro energeticky podpořený magnetický záznam. A zatímco HAMR k tomu využívá zahřívání místa zápisu pomocí laseru, MAMR spoléhá na mikrovlny. 
 
Technologie kolmého zápisu (PMR), která tu je s námi už více než deset let, už opravdu naráží na své limity, které byly zatím obcházeny pomocí nechvalně známé šindelové SMR využívající částečně překrývané stopy, díky čemuž sice výrazně stoupne hustota záznamu, ale rychlost zápisu se naopak snižuje. Čili aby výrobci mohli i nadále využívat spíše konvenční metodu zápisu (CMR), musí přikročit buď ke zvýšení hustoty ploten, anebo jejich počtu. 
 
Obecně se také technologie HAMR spojuje především s firmou Seagate a MAMR zase s Toshibou a Western Digital. WD dokonce již pro své 16TB a 18TB disky využívá technologii ePMR (energy-assisted PMR), která má zpola nakročeno k MAMR. Dle popisu technologie ePMR využívá "elektrický proud přivedený k hlavnímu pólu zápisové hlavy v průběhu zapisovací operace". Díky tomu disk získá celkově více konzistentní signál pro zapisování dat. 
 
Dle firmy Hoya bude však třeba pro vyrobení 22TB a 24TB disků, které už jsou v roadmapách výrobců, využít více než devět ploten, anebo právě HAMR. MAMR dle ní stačit nebude kvůli velice omezenému nárůstu hustoty záznamu a Hoya také tvrdí, že firmy Toshiba a WD se už začínají od této technologie odvracet a hodlají využít HAMR. Nicméně je třeba poznamenat, že Hoya v tomto oboru figuruje jako výrobce skleněných ploten a právě ty jsou mimo jiné (nové hlavy a záznamová vrstva) pro HAMR nezbytné. 
 
Seagate mezitím chce vyslat své 20TB disky s HAMR na trh ještě letos a 24TB modely by obecně mohly být dostupné v roce 2022. 
 
Zdroj: Hoya


reklama