reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei a HiSilicon nově sází také na architekturu RISC-V

24.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Huawei a HiSilicon nově sází také na architekturu RISC-V
Společnost Huawei mohla ještě loni prostřednictvím HiSilicon využívat výrobní kapacity firmy TSMC, ale od té doby se mnohé změnilo. Huawei už nemá přístup k americkým technologiím a musí se poohlížet po alternativách. 
Pokud jde o architekturu ARM jako takovou, pak k ní Huawei a HiSilicon samozřejmě přístup mají, ovšem zde jde spíše o mikroarchitektury či produkty, které jsou na ARM také založeny, ale stojí za nimi americké společnosti. K takovým je přístup zapovězen, a tak se Huawei zkouší obracet k nadějné otevřené architektuře RISC-V, o níž slýcháme především ve spojení s firmami SiFive či Tenstorrent
 
 
Čipová divize HiSilicon firmy Huawei tak přichází s HiSilicon Hi3861 development board, čili s deskou pro vývojáře, která obsahuje firemní čip Hi3861. Dostupná dokumentace přitom nesděluje, co tento čip umí, ale je zřejmé, že prostě půjde o hlavní CPU či SoC, neboť nic jiného vhodného pro tuto funkci na desce není. Dozvíme se ale, že má k dispozici 2 MB paměti Flash a 352 kB RAM.  
 
Jedná se o desku, kterou bychom mohli připodobnit produktům jako Raspberry Pi či podobným a jedná se pravděpodobně o základ pro různá IoT zařízení. Vedle hlavního modulu nahoře tu máme také základní desku, do níž se nasune a ta pak zajistí nabídku dalších rozhraní.
 
 
Zatím tak jde spíše o nesmělý začátek, pokud jde o využití RISC-V firmou Huawei, a tak si můžeme leda počkat na to, zda nebude později připraven také nějaký výkonnější čip a zda tu RISC-V nebude využívána i kvůli americkým restrikcím intenzivněji. 
 
Zdroj: Huawei 


reklama