reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tenstorrent s Jimem Kellerem ve vedení využije RISC-V pro své AI SoC

23.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Tenstorrent s Jimem Kellerem ve vedení využije RISC-V pro své AI SoC
Jim Keller odešel z Intelu do společnosti Tenstorrent a hlásil, že chce tvořit budoucnost hardwaru. Nyní je zřejmé, že do této představy spadá architektura RISC-V kterou tato firma hodlá využít pro svá AI SoC. 
Jim Keller působí v Tenstorrent jako šéftechnolog a prezident, přičemž na pozici výkonného ředitele této firmy je Ljubisa Bajic, který stejně jako Keller dříve pracoval i v AMD.  
 
 
V Tenstorrent se nyní pracuje na využití procesorové architektury RISC-V v podání designů od známé firmy SiFive, které byly licencovány pro nasazení v nových SoC pro účely umělé inteligence. Tenstorrent už ukázal prototyp svého řešení v podobě PCIe akcelerátoru. Na něm můžeme najít hlavní SoC v pouzdře s heatspreaderem, okolo nějž je posázeno osm pamětí. Na nich i přes nízké rozlišení fotografie můžeme rozeznat logo Micronu a dle tohoto článku by se mohlo jednat o paměti LPDDR4, neboť tu máme SoC založené na procesorových jádrech Tensix. 
 
Právě jádra Tensix založená na vlastní architektuře firmy Tenstorrent jsou optimalizována pro strojové učení a dají se využít pro trénování i provoz AI systémů. SoC ovšem obsahuje právě i jádra RISC-V od SiFive, která poslouží coby CPU k obecným účelům a jedná se o 64bitová Intelligence X280 vybavená 512bitovým vektorovým rozšířením RVV (RISC-V Vector). Samotná společnost SiFive svá jádra X280 teprve blíže představí, a to tento týden na Linley Spring Processor Conference
 
Bližší informace o konkrétním SoC, které vidíme na fotografii, se zatím nedozvíme, ale už je zřejmé, že Tenstorrent je další firma, kterou zaujala architektura RISC-V, kterou můžeme považovat za alternativu především pro ARM. A půjde zde především o umělou inteligenci a hardware určený pro HPC, čili datová centra, servery, atp.
 
Jim Keller i Ljubisa Bajic se tak po letech zaměření na x86 začali věnovat novější nadějné architektuře, což jí připisuje další kredit.  
 


reklama