reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei v Moskvě instaloval datové centrum založené na ARMu

3.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Huawei v Moskvě instaloval datové centrum založené na ARMu
Společnost Huawei se teď musí snažit vystačit si s velice omezenými prostředky poté, co byla odříznuta od moderních výrobních procesů firmy TSMC a obecně od amerických technologií. I tak ale otevírá nová datová centra.
V tomto případě jde konkrétně o práci Intelligent Computing Systems Department firmy Huawei, které otevřelo nové datové centrum v Moskvě. Jde přitom o systém založený na procesorech s architekturou ARM, a to konkrétně na SoC Kunpeng 920.  
 
 
Jde tak o vůbec první podobné datové centrum, které v Rusku funguje, přičemž dle firmy Huawei poslouží především k tomu, aby její partneři a zákazníci mohli testovat své softwarové produkty, a tím se podíleli na tvorbě nového otevřeného ekosystému. Jedná se tak spíše o superpočítačovou oblast a partnety firmy Huawei z akademických a vědeckých kruhů. 
 
Nové datové centrum je tedy založeno na čipech Kunpeng 920, které vyvinuli v HiSilicon patřící právě firmě Huawei. Ty jsou založeny na jádrech Arm v8 a obsahují až 64 jader na taktu maximálně 2,6 GHz s TDP 180 W. Vybaveny jsou i osmikanálovým kontrolerem pro DDR4-2933. 
 
My ale víme, že HiSilicon nechal vyrábět čipy Kunpeng 920 firmu TSMC pomocí 7nm procesu, takže je zřejmé, že společnost Huawei musela použít čipy, které měla na skladě už od minulého roku. Aktuálně má Huawei k dispozici přinejlepším kapacity čínské firmy SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), která sice už také mluvila o tom, že má k dispozici 7nm proces. Později se ale i SMIC dostala na černou listinu USA a nyní to vypadá, že její 7nm technologie se hodí snad jen pro velice omezenou výrobu úsporných čipů, což serverová 180W SoC rozhodně nejsou. Pokud jde tedy o kapacity, které má Huawei opravdu k dispozici, jde spíše přinejlepším o 14nm proces. 
 
Dle firmy Huawei může architektura ARM nahradit x86 i v serverovém světě a dle interních testů prý mohou servery s procesory ARM již plně soupeřit s řešeními založenými na architektuře x86, jak uvedel Liu Yu, ředitel Intelligent Computing Systems Department. 


reklama