reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní robot Pepper se stává recepčním v belgických nemocnicích

15.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Humanoidní robot Pepper se stává recepčním v belgických nemocnicích
Humanoidní asistenční roboti musí příjemně vypadat a být schopní odpovídat na položené otázky. Robot Pepper to splňuje a nic tedy nebrání tomu, aby dostal pracovní místo recepčního ve dvou belgických nemocnicích.
Robotická revoluce už bezpochyby začala. Roboti však nemusí být vždy velcí a silní a nemusí pokaždé pracovat v průmyslu. Spousta společností vyvíjí své humanoidní roboty s přívětivým vzezřením, kteří se více, či méně podobají člověku. Tito roboti slouží k odpovídání na dotazy a podávaní určitých informací lidem, které se zeptají. Například zákazníci se v takovém případě v obchodě s dotazem neobrátí na lidského prodavače, ale zavolají si asistenčního robota, který jim jejich dotaz zodpoví a případně jim i poradí s výběrem zboží.

Tento systém však nemusí fungovat jen v obchodech, jako to se svými roboty plánuje japonská společnost Hitachi. Robot Pepper, který už je nějakou dobu známý, dostane svou práci jako recepční ve dvou belgických nemocnicích, kde bude poskytovat lidem potřebné informace o pacientech nebo je vodit na požadovaná oddělení.





Robot Pepper je robotický asistent od japonské společnost SoftBank. Je navržen k tomu, aby poskytoval především informace, zodpovídal otázky a pomáhal lidem, zvládne však i objímat, reagovat na emoce či si s člověkem přátelsky plácnout. Jedná se o menšího humanoidního robota, který má však na své hrudi umístěnou informační obrazovku, jeho cena se pohybuje okolo 30 000 euro, což je v přepočtu přes 800 000 korun. Vysoký je jen 140 centimetrů a místo nohou vlastní kolečka. Dokáže rozeznat 20 jazyků, dokonce rozpozná i to, jestli na něj mluví dítě, dospělá žena, anebo dospělý muž.

Robot Pepper tedy nyní přebírá povinnosti na recepcích v nemocnicích v belgických městech Ostende a Lutych. Pepper už byl testován jako asistent v obchodech nebo i v restauraci, kde zkoušel přijímat objednávky, poprvé však bude využit jako recepční v lékařském zařízení. Nedávno byl slavnostně přestaven v nemocnici Centre Hospitalier Regional La Citadelle, která se nachází v Lutychu. V této nemocnici se bude Pepper zdržovat výhradně v recepci. Ve městě Ostende v nemocnici AZ Damiaan může ale návštěvníky dovést až přímo na požadované oddělení či za pacientem, kterého hledají.

Humanoidní robot Pepper však stále ještě potřebuje spoustu vylepšení, a to především co se týče jeho řeči a pohybů. Asistenční roboti se však neustále zlepšují, aby komunikace s nimi byla příjemnější, přirozenější a ještě více lidská.

Zdroj: phys.org
reklama