reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop: transport budoucnosti zvládl první veřejný test

12.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop: transport budoucnosti zvládl první veřejný test
Hyperloop je synonymem pro rychlou přepravu budoucnosti. Tohoto projektu od Elona Muska se ujaly dvě společnosti, jedna z nich - Hyperloop One - provedla v USA testovací jízdy s první, neúplnou verzí Hyperloopu.
Co je to Hyperloop? Jedná se o řešení dopravy budoucnosti - celý systém se bude skládat z nízkotlakových tunelů, v nichž se budou velmi vysokou rychlostí pohybovat transportní kapsle s nákladem nebo s pasažéry. Výhodou bude extrémně rychlá přeprava mezi jednotlivými vzdálenými metropolemi. Padl i návrh, že bychom se tohoto transportu budoucnosti mohli dočkat i u našich slovenských sousedů. Jednalo by se o trasu mezi Vídní, Bratislavou a Budapešťí.

Hyperloop je projekt, který původně vymyslel podnikatel Elon Musk, který je známý jako vlastník automobilky Tesla či vesmírné společnosti SpaceX. Poté se Hyperloopu ujaly dvě navzájem konkurenční společnosti, jež se jmenují Hyperloop Transportation Technologies a Hyperloop Technologies.



Z důvodu velké podobnosti názvů společností se Hyperloop Technologies rozhodla, že si své jméno změní na Hyperloop One, které má zabránit záměně konkurentů. To však není jediná novinka, kterou nynější Hyperloop One přináší. V Nevadské poušti si tato společnost zřídila testovací dráhu a provedla první veřejné zkušební jízdy demo verze Hyperloopu v otevřeném prostoru. Účelem bylo předvést veřejnosti, jak se zařízení - prozatím neskryté v kapsli - pohybuje po kolejích a otestovat ho.

Při testovacích jízdách jsou sáně Hyperloopu schopné se pohybovat po kolejnicích rychlostí až 640 km/h. V budoucnu plánuje Hyperloop One však dosáhnout rychlosti až 1 200 km/h. Společnost také doufá, že se jí povede uskutečnit plán na první plně funkční testovací dráhu Hyperloopu už v tomto roce. Dráha by měla měřit asi 400 metrů, ale její součástí by měl být už i tunel, ve kterém bude snížený tlak pro minimalizaci odporu. V plánu je také systém, díky němuž bude kapsle Hyperloopu "levitovat" kousek nad kolejnicí na vzduchovém polštáři.


Při nedávném prvním veřejném testu Hyperloop díky lineárním magnetickým urychlovačům dosáhl rychlosti z nuly na 100 km/h za 1,1 sekundy, přetížení při tom bylo přibližně 2,5 G. Když tato demo verze saní o hmotnosti 680 kg prosvištěla kolem diváků, rozvířila kolem sebe ještě nevadský písek a zpomalila. Výsledky v tunelu na nové plánované dráze budou ale ještě působivější, i když tam žádný efekt s pískem nebude.

CEO společnosti Hyperloop One Rob Lloyd prohlásil, že chce, aby lidé mohli používat tento transport budoucnosti už v roce 2021. Systém přepravy, který je schopný převážet náklad i po mořském dně, a sloužit tak místo lodí, tu může být zanedlouho. Společnost Hyperloop One neváhala ani zapojit veřejnost a vyhlásila soutěž, v níž nabádá lidi, aby tvořili návrhy na realizaci Hyperloopu v místě jejich bydliště. Tyto návrhy mohou být společnosti zasílány do 15. září tohoto roku.

Zdroj: Engadget (1, 2)

reklama