reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM v příštích letech uvede první univerzální kvantový počítač

6.3.2017, Jan Vítek, aktualita
IBM v příštích letech uvede první univerzální kvantový počítač
Společnost IBM se v příštích několika letech chystá představit vůbec první univerzální kvantový počítač, který bude vybaven dle očekávání 50 quibity. Budou přitom dle aktuálních informací komerčně dostupné na trhu.
Co se týče kvantových počítačů, v minulých letech se mluvilo především o společnosti D-Wave a o jejích modelech, které už mají aktuálně až 2048 quibitů, ovšem ty právě nejsou univerzální. Mají velice úzké zaměření, a tak nejsou pokládány za opravdové kvantové počítače, což mají být jako první (nebo alespoň jedny z prvních) právě ty od IBM.




pětiquibitový čip od IBM


IBM zatím slíbilo, že svůj kvantový počítač s 50 quibity uvede na trh do několika let a zatím tak nevíme přesně kdy a už vůbec nepadlo nic o očekávané ceně. Kvantové počítače od D-Wave však stojí kolem 15 milionů dolarů, takže můžeme uvažovat o podobné částce. IBM také už dalo na Githubu k dispozici potřebné API, které vývojářům umožní využít aktuálně již pracující kvantový počítač s 5 quibity, který je zapojen do firemního cloudu. Ještě v tomto roce IBM vypustí do světa celé SDK, čímž dále zjednoduší celý proces tvorby softwaru pro využití kvantových počítačů. A vedle toho je k dispozici simulátor, který se chová jako 20quibitový počítač, ale zatím pochopitelně bez jeho výkonu. Slouží k tomu, aby pro něj vývojáři mohlli připravit příslušný software.





Vypadá to také, že IBM své plány na výrobu kvantových počítačů s 50 quibity akcelerovaro. Ještě loni v květnu platil horizont deseti let, který se nyní smrsknul na příštích pár let. Co se týče podrobných specifikací, zde můžeme také jen odhadovat. Jisté je to, že stejně jako u počítačů D-Wave se bude kvantový počítač od IBM spoléhat na speciální chladicí zařízení, které bude jeho quibity chladit na teplotu blízkou absolutní nule, a to konkrétně -273,145 °C, což je pouhých 5 mK.

Zdroj: Ars Technica
reklama