reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Imagination Creator Ci40: další konkurence pro Arduino

21.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Imagination Creator Ci40: další konkurence pro Arduino
Na trh přichází nové a nové mikropočítače, které jsou určeny pro výuku i amatérskou tvorbu různých zařízení, jež mohou využít jejich procesor, rozhraní, čidla a další hardware. Nyní se objevil další model, a to Creator Ci40 od Imagination.
Creator Ci40 navazuje na model Ci20, který firma Imagination představila v minulém roce jako svůj vůbec první produkt tohoto typu. Upozornit také můžeme na nedávno představený Intel Genuino 101, který byl připraven právě ve spolupráci s firmou Arduino. Creator Ci40 je zajímavý tím, že nevyužívá procesor s architekturou ARM, ale spoléhá na procesory (či SoC) MIPS a grafické jádro PowerVR.





Imagination Technologies sdělují, že nové SoC je optimalizované především pro zařízení určená pro zapojení do Internetu věcí. Jedná se o čip vyráběný firmou GlobalFoundries pomocí staršího 40nm procesu určeného pro nízkospotřebové čipy. Vybaven je dvěma jádry MIPS interAptiv s hardwarovou podporou současného zpracování dvou vláken. Tato jádra mají k dispozici sdílených 512 kB L2 cache a jde o stejnou architekturu, jaká byla použita i pro EyeQ4, vysoce výkonný čip pro asistenční systémy ADAS moderních automobilů. Součástí SoC je také RPU Ensigma C4500, které zajistí bezdrátovou konektivitu pomocí Wi-Fi 802.11ac (2x2 MIMO) a Bluetooth 4.1 s podporou Smart.





A jak ukazuje diagram dále, máme tu i řadu různých rozhraní jako GPIO, UART (x2), SPI, I2C, USB OTG a I2S. Pro ukládání dat se může využít SD nebo eMMC a nezapomnělo se ani na audio, čili jeden DAC a jeden ADC. Imagination se chystá v příštích týdnech zveřejnit více informací a další technické specifikace, takže na trh se Creator Ci40 ještě nedostal. Dle stránek výrobce (viz zdroj) lze ale očekávat, že se tak stane 10. listopadu.

Zdroj: Imagination Community
reklama