reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel 9 Series: nejen podpora rychlých SSD

12.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel 9 Series: nejen podpora rychlých SSD
Intel konečně oficiálně představil svůj nový desktopový hi-end čipset, a to Z97 určený pro procesory Core 4. a 5. generace. Jedná se o očekávanou náhradu za model Z87 a lze předpokládat, že desky s touto starší verzí budou postupně stahovány.
Intel Z97 totiž dokáže starší Z87 plně nahradit, a přitom zajistí kompatibilitu dané desky i s budoucími procesory Intel. Nebude mít tudíž žádný smysl si pořizovat základní desku se Z87, pochopitelně tedy pokud nepůjde o cenově výhodnější nabídku. Není to však pouze podpora nových procesorů, co nám Z97 nabídne.





Nové desky s Intel Z97 přinesou podporu SSD ve formátu M.2 a navíc také rozhraní SATA Express. SSD v podobě karet M.2 byly předtím známá jako NGFF, čili Next Generation Form Factor a jde o modernější náhradu za mSATA, která nabízí rozhraní SATA 6 Gbps, nebo PCI Express. Sloty pro M.2 však nabízí také řada již dostupných desek a někteří výrobci přišli na trh také s modely s rozhraním PCI Express, které jsou založeny na SSD M.2. Ty využívají dvě linky PCI Express 2.0, což jim dává strop na 1 GB/s. Reálné přenosové rychlosti však končí někde na 850 MB/s, ale i to je v porovnání se SATA 6 Gbps slušný nárůst.

Ovšem na druhou stranu je jasné, že dnešní SSD a jejich kontrolery, například SandForce SF3700 a Samsung XP941, by dokázaly využít klidně i čtyři linky PCI Express 2.0. To si ostatně uvědomila firma Apple, která SSD ve svých 15" MacBook Pro vyhradila právě čtyři linky. Intel ale zvolil pouze dvě linky možná kvůli tomu, že Z97 jich celkově nenabízí větší množství než Z87 a na desktopové základní desce jsou potřeba také jinde.





Dále tu máme velkou novinku, rozhraní SATA Express, které využívá pro komunikaci s koncovým zařízením rozhraní SATA, ale pro přenos dat je připravena dálnice v podobě rozhraní PCI Express. Pro toto rozhraní ale zatím nejsou k dispozici kompatibilní SSD, ale snad to nebude dlouho trvat a objeví se. Asus se to snaží řešit svépomocí, a to produktem HyperXpress, což však není klasické SSD, ale pouze pouzdro pro dvě mSATA SSD, která jsou interně zapojena v poli RAID 0 a externě pak komunikují právě přes SATA Express.

Pak můžeme zmínit podporu procesorů Devil's Canyon, což jsou právě vylepšené verze procesorů Haswell známé také jako Haswell Refresh. Tyto čipy se už oficiálně dostaly na trh a z toho, co je o nich známé, nabídnou mírně vyšší pracovní frekvence a vedle toho Intel slíbil také kvalitnější teplovodivý materiál mezi samotným čipem a jeho heatspreaderem. To by mělo zajistit lepší možnosti pro přetaktování.

Nakone tu je vylepšené zabezpečení Intel Device Protection s Boot Guard, určené původně pro podnikovou sféru. Jedná se o kombinaci softwarových a hardwarových prostředků, které mají zvýšit ochranu proti rootkitům a malwaru.

Zdroj: Hexus.net
reklama