reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel a Qualcomm budou prosazovat nový standard 802.11ad WiGig

3.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel a Qualcomm budou prosazovat nový standard 802.11ad WiGig
Společnosti Intel a Qualcomm oznámily, že budou společně pracovat na tom, aby se nový standard 802.11ad WiGig dostal do mainstreamu. Na něm již dříve založila svůj router společnost TP-Link, ovšem ještě jej nevypustila na trh.
TP-Link představil konkrétně router Talon AD7200, který je schopen díky novému standardu 802.11ad pracovat ve třech pásmech, a to 2,4 GHz, 5 GHz a 60 GHz, díky čemuž teoreticky dosáhne propustnosti až 7133 Mb/s. Výrobce ještě ani neprozradil, za jakou cenu bude tuto novinku prodávat, ovšem je zřejmé, že to nebude málo. Intel se společností Qualcomm však oznámil, že se chystá nový standard prosadit do mainstreamu, což by mělo logicky znamenat to, že produkty s jeho podporou budou dostupné za rozumné ceny. Zatím se ale do mainstreamu sotva probojoval standard 802.11ac.





Intel uvádí, že standard 802.11ad představuje významný krok ve vývoji rozhraní Wi-Fi či přesněji WiGig a může být využit třeba jako bezdrátová náhrada připojení k dokovací stanici a pak samozřejmě poskytne i více než dostatečnou propustnost pro streamování videa s nízkou latencí, což je důležité pro hry. Počítá se s rozšířením tohoto standardu napříč laptopy, tablety, chytrými telefony, routery, úložnými zařízeními, bezdrátovými displeji i budoucími VR headsety.

Intel a Qualcomm už představili svá řešení, na nichž mohou ostatní firmy stavět. Oproti staršímu 802.11ac s typickou propustností 1,3 Gb/s nám nový 802.11ad nabídne propustnost 4,6 Gb/s, což platí právě pro 60GHz pásmo. Díky dalším dvěma pásmům to může být ještě více, jak ukazuje router Talon AD7200. Logicky ale můžeme počítat s tím, že na 60 GHz bude mít bezdrátový signál nejmenší dosah a velký problém budou také překážky jako zdi. Právě proto se počítá s tím, že vysoká propustnost bude k dispozici na krátké vzdálenosti, třeba při zmíněném systému bezdrátového dokování. Intel přitom uvádí, že i v reálném světě můžeme počítat s přenosovými rychlostmi v řádu gigabitů za sekundu.

Jde tedy především o to, že obě společnosti již vyzkoušely nové produkty 802.11ad, které spolu komunikovaly s vysokou propustností a jsou připraveny je vyslat na trh. Otázka je, kdy to my jako zákazníci poznáme.

Zdroj: Hexus.net
reklama