reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arctic Sound-M: chystají se datacentrové akcelerátory

18.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Arctic Sound-M: chystají se datacentrové akcelerátory
Intel si původně chystal tři vývojové větve architektury Xe, a sice herní Xe-HPG a pak serverové Xe-HP a Xe-HPC. Ovšem Xe-HP byly zrušeny a měly by je nahradit verze vycházející právě z Xe-HPG, jde i o Arctic Sound-M? 
Intel Arctic Sound-M jsou datacentrové akcelerátory, které se zaměří na oblast cloudového hraní, AI, virtuálních desktopů a zpracování videa. Mělo by tu jít přitom logicky o karty využívající GPU z řady Xe-HPG, čili herní Alchemist, což je zřejmé už jen z toho, že Xe-HP byly zrušeny, čili o nic jiného tu ani jít nemůže.
 
 
Intel přitom chce, aby se Arctic Sound-M staly první akcelerátory svého druhu, které přinesou i hardwarovou podporu encodingu videa do AV1. Technické podrobnosti o této kartě se ale zatím bohužel nedozvíme, ale možná něco prosákne na veřejnost z neoficiálních zdrojů, neboť Intel už tyto karty má k dispozici v podobě vzorků a na trh je chce vyslat někdy v polovině tohoto roku. 
 
 
Obrázek karty z prezentace Intelu ale rovněž ukazuje na použití jednoho z GPU řady Alchemist a pak i pamětí typu GDDR (nejspíše GDDR6). Napájení pak krom slotu zajistí jeden 8pinový konektor a i vzhledem k mohutnosti chladicího systému, který evidentně počítá s průvanem v serverové skříni, je patrné, že tu nepůjde o DG2 v plné síle. Pokud ale Intel použije 2GB pouzdra pamětí, vypadá oněch osm modulů na celkových 16 GB, ale zda tu bude skutečně plná verze GPU s až 512 EU a jaké budou jeho takty, to se teprve ukáže. 
 
Dále se od Intelu dozvídáme, že právě Xe-HP, čili konkrétně Ponte Vecchio se ještě letos uplatní v praxi v chystaném superpočítači Aurora. O tom přitom již víme, že nakonec nebude mít výkon "jen" 1 exaFLOPS, ale rovnou 2, což mají umožnit právě akcelerátory Ponte Vecchio, jež jsou nakonec dle Intelu výkonnější, než se očekávalo.  
 
Nakonec můžeme zmínit projekt zvaný Endgame, který by mohl být spojen právě s cloudovým hraním na Arctic Sound-M. Ani zde nebyl Intel nijak zvlášť sdílný, ale z indicií vyplývá, že pod Endgame se jednoduše ukrývá konkurence pro služby jako GeForce Now či Stadia. Mohla by to být ale i služba, která nabídne v cloudu virtualizovanou výkonnou pracovní stanici. Výsledek by měl Intel představit a na trhu nabídnout ještě letos. 


reklama