reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel bude pro ARM vyrábět 10nm čipy

17.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel bude pro ARM vyrábět 10nm čipy
Společnost Intel už dávno dala své výrobní kapacity k dispozici jiným firmám, které nemají své vlastní vhodné továrny, ale zatím o její služby nebyl velký zájem. Nyní však společnost ARM potvrdila, že využije intelovské 10nm linky.
Se smluvní výrobou počítačových čipů ve firmě Intel máme spojenu její divizi Intel Custom Foundry (ICF), která by měla konkurovat i firmám jako Samsung a TSMC, to tedy čistě z technologického hlediska. Právě Intel, Samsung a TSMC mají v současnosti nejpokročilejší továrny na výrobu počítačových čipů, ovšem z hlediska kapacit, cen a vůbec schopnosti uspokojit potřeby zákazníků to už může být zcela jinak než při pouhém srovnání vyspělosti výrobních linek.





Nyní samotná společnost ARM oznámila, že Intel jí otevře své nejmodernější výrobní kapacity pro 10nm čipy, což by měla být konkrétně nejmladší továrna D1X v oregonském Hillsboro. Zatím ale ještě nepůjde o výrobu v masovém měřítku, neboť na blogu firmy ARM se píše o "akceleraci vývoje a nasazení SoC ARM na intelovském 10nm procesu". To má být ale pouze začátek dlouhodobé a vzájemně výhodné spolupráce právě s divizí Intel Custom Foundry. Do této spolupráce pak budou moci vstoupit i jiné firmy, které si mohou právě u Intelu nechat vyrábět 10nm čipy založené na platformě ARM Artisan.





ARM Artisan bude ale k dispozici i u dalších světových smluvních výrobců čipů, přičemž u Intelu budou evidentně k dispozici ty nejmodernější a nejlepší čipy, jež se uplatní v nových a výkonných zařízeních. Intel sám se rozhodl k výrobě čipů pro třetí strany už v roce 2010, ale nedá se říci, že by jeho divize Custom Foundy byla brána jako konkurence pro TSMC a jiné zavedené firmy. Mluvilo se o tom, že Intel je jednak dražší a také o tom, že jeho výrobní procesy jsou šité na míru jeho vlastním produktům. Nyní ale firma nabírá nový směr, a tak je možné, že se věci opravdu už daly do pohybu a v budoucnu bude Intel už opravdu vyhledávaným výrobcem čipů.

Intel by tak měl brzy vyrábět "ta nejpokročilejší jádra ARM a celé procesory Cortex", a to s nejlepšími hodnotami skrytými za zkratku PPA. Jde o Power, Performance a Area, čili o čipy se souhrnně nejlepšími parametry týkající se spotřeby, výkonu a velikosti. Nakonec můžeme zmínit, že k firmě ARM se už připojila korejská LG, která chce právě v továrnách Intelu vyrábět své vlastní mobilní čipy založené na architektuře ARM.

Zdroj: Hexus.net
reklama