reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Cannonlake slibuje 15% nárůst výkonu

10.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel Cannonlake slibuje 15% nárůst výkonu
Intel na svém setkání s investory prozradil něco málo o nové generaci procesorů, očekávaných 10nm Cannonlake. Ty mají přijít na trh ještě v tomto roce, i když není jasné, jak to celé Intel pojme.
Nedá se totiž dopředu říci, zda na trh postupně přijdou ultraúsporné mobilní procesory, pak ostatní mobilní CPU a nakonec až ta desktopová, nebo snad právě desktopová přijdou první. Z dosavadních zkušeností to vypadá spíše na postupné představování od nejúspornějších čipů postupně k nejvýkonnějším, a to proto, že Intel se chystá poprvé využít 10nm generaci. Ostatně něco podobného předvedl v případě první 14nm generace procesorů, čili Broadwell, v jejichž případě jsme se pořádné nabídky desktopových modelů ani nedočkali. Takže kdo ví, jak tomu bude v tomto případě, každopádně i následující slide mluví o nástupu Kaby Lake v druhé polovině 2016, což se tak pochopitelně týká pouze mobilních čipů. Desktopové přišly na trh až letos.





Na setkání s investory také zaznělo, že Cannonlake mají nabídnout více než 15% nárůst výkonu oproti Kaby Lake. To Intel tvrdí na základě testů SysMark a za zmínku stojí, že podobný výkonnostní nárůst měl nastat i v případě srovnání Skylake a Kaby Lake. Jinými slovy, nevypadá to, že by se mělo něco z hlediska IPC výkonu zásadně změnit, spíše půjde o mírnou evoluci jako doposud.

Z titulku v prezentačním slidu to také vypadá, že i osmá generace procesorů Core bude vyráběna 14nm procesem, ale Brian Krzanich už na CES 2017 potvrdil, že půjde o 10nm technologii. Tu Intel hodlá využívat a případně vylepšovat až do nástupu 7nm čipů, což je plánováno na rok 2020. To zařídí arizonská Fab 42, do níž Intel investuje celkem 7 miliard dolarů, aby rozjel tamní výrobu 7nm čipů.

Uvidíme také, zda Intel i s ohledem na přicházející 8C/16T procesory AMD Ryzen konečně nezačne ve spotřebitelském desktopovém segmentu nabízet procesory s více než čtyřmi fyzickými jádry. K tomu rozhodně má možnosti a pokud opravdu nabídne třeba šestijádrové nebo dokonce i osmijádrové modely, možná se dočkáme i toho, že z některých kvůli tomu zmizí integrovaná grafika, která zabírá podstatnou část jádra. Tím by se řadová Core přiblížila procesorové rodině Xeon.

A když už jsme u nich, včera se na trh dostal Xeon E7-8894 v4 v konfiguraci 24C/48T, čili s 24 procesorovými jádry a podporou Hyperthreadingu. Založen je na architektuře Broadwell a pracuje na taktech 2,4 až 3,4 GHz s TDP 165 W. Určený je pro nasazení v serverech o až osmi socketech a s podporou maximálně 24 TB paměti. Toto CPU si tak do svého domácího počítače těžko pořídíte, leda byste opravdu neměli hluboko do kapsy, neboť uvedená cena je 8.898 dolarů.

Zdroj: Hexus.net
reklama