reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chystá nová NUC s Apollo Lake

5.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel chystá nová NUC s Apollo Lake
Na trhu se již běžně prodává nová generace počítačů ve stylu NUC, která je založena na procesorech Kaby Lake. Nyní jde ale o low-endovou platformu Apollo Lake, která i mezi NUC nahradí staré Braswell.
Intel již samotnou platformu Apollo Lake oficiálně představil v září, kdy vzbudila zájem pro podezřele vysoké TDP výsledných procesorů (respektive SoC). Apollo Lake mají totiž TDP 10 W, ačkoliv ani nemusí dosahovat srovnatelných specifikací jako zástupci čipů Braswell s dvoutřetinovým TDP. Jeden by přitom očekával spíše zvyšující se efektivitu, ale koneckonců bychom potřebovali srovnávat spíše efektivitu s ohledem na výkon a spotřebu v praxi, abychom mohli soudit. Intel ale dříve sliboval, že Apollo Lake a jejich Goldmont bude o 30 procent výkonnější než Airmont v Braswellu, stejně tak budou výkonnější i integrovaná GPU a nový úsporný režim zajistí o cca 15 procent delší výdrž na baterie.





Intel nyní zařadil na své stránky dva nové barebone, modely NUC6CAYH a NUC6CAYS. Ty shodně nabídnou čtyřjádrový procesor Intel Celeron J3455 s Intel HD Graphics 500 a zmíněným TDP 10W, dále 2 GB operační paměti, 32 GB na eMMC a předinstalované Windows 10, takže nepůjde o barebone. Provedením půjde o standardní NUC s půdorysem cca 10 x 10 cm.

Instalovat budeme moci až 8 GB paměti 1866MHz DDR3L SO-DIMM a úložný prostor pro data zajistí buď samotná 32GB eMMC, což není mnoho, ale počítá se také s 2,5" pozicí pro disky SATA 6 Gbps. Jediný slot pro M.2 je určen jen pro 30 mm dlouhé kartičky a poslouží modulu s rozhraním Intel Dual Band Wireless-AC 3168 a Bluetooth 4.2. Wi-Fi ale nemusí být potřeba, protože tu máme také Realtek 8111HN Gigabit Ethernet Controller (10/100/1000Mb/s).





Monitor či TV připojíme na HDMI 2.0 (4K/60 Hz) či D-Sub (1920 x 1200/60 Hz), audio také na HDMI nebo díky Realtek ALC283 na přední 3,5mm konektor (sluchátka + mikrofon) a pak tu je také na zadním panelu digitální 5.1/7.1 mini-TOSLINK. Vepředu máme také IR senzor, dva USB 3.0 (jeden napájený i při vypnutém počítači), na straně čtečku karet SDXC a vzadu dva další USB 3.0. S USB typem C se zde zatím nepočítá

Zatím není jasné, kdy a s jakou cenou tyto počítače přijdou na trh.

Zdroj: Intel
reklama