reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Compute Stick: PC v tyčce přijde v dubnu

23.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Compute Stick: PC v tyčce přijde v dubnu
V příštím měsíci můžeme očekávat příchod mikropočítače Intel Compute Stick na trh. Jde o počítač uzavřený v malé "tyčce" s podobou většího USB flash disku, který Intel ukázal již na CES v Las Vegas.
O počítači Intel Compute Stick jsme si tak mohli přečíst již na začátku tohoto roku, kdy již bylo zřejmé, že půjde o obdobu různých jiných počítačů svého druhu, které si můžeme už nějaký čas koupit především na čínských serverech s elektronikou. Compute Stick má velmi blízko k počítači Hanspree HDMI, který je vybaven operačním systémem Windows 8.1 s Bing a dále využívá Intel Atom Z3735F, 32GB kartu a 2 GB operační paměti. K dispozici je na Amazonu za cenu kolem 5000 Kč.





Intel Compute Stick má tedy dorazit na trh v dubnu či přinejhorším na začátku května, ale zde je řeč o dostupnosti ve Velké Británii. Co se týče cen, pak ty asi nebudou příliš přívětivé, protože tyčka s Windows 8.1 s Bing má přijít na 180 liber s daní, což je v přepočtu 6800 Kč. Linuxová verze by se ale mohla dostat na dvoutřetinovou cenu, čili cca 4500 Kč. Na CES 2015 zástupce Intelu přitom říkal, že můžeme očekávat ceny 149 USD za verzi s Windows a jen 89 USD za Linuxovou.





Není to však tak, že by model s Windows 8.1 byl o tolik dražší jen kvůli systému. Má také 32 GB na kartě a 2 GB RAM, zatímco Linuxová verze má jen 8 GB na kartě a 1 GB RAM. Společného mají to, že využívají čtyřjádrový Intel Atom Z3735F, rozhraní USB s portem v plné velikosti i v mini velikosti, slot pro kartu SD, rozhraní Wi-Fi a Bluetooth 4.0 a hardwarový vypínač. Délka celého zařízení je kolem 10 cm.

Zdroj: Hexus.net
reklama