reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Devil's Canyon: takt přes 5 GHz a chlazení vzduchem?

13.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Devil's Canyon: takt přes 5 GHz a chlazení vzduchem?
V červnu se máme dočkat další dvojice nových procesorů Intel Core, které se od nedávno uvedených Haswell Refresh liší tím, že nabídnou podstatně vyšší takty i slib snadného přetaktování. Na co se tedy můžeme těšit?
Mezi nedávno představené procesory Haswell Refresh od Intelu nepatří žádný nový model, který by byl součástí rodiny s označením K, což značí odemčený násobič, a tedy daleko lepší předpoklady pro přetaktování. Intel však na ně nezapomněl a chystá se je vypustit na trh někdy v červnu v podobě modelů Core i7-4790K a Core i5-4690. Nyní je známe pod kódovým označením Devil's Canyon.





Důvod pro to, aby tyto procesory měly své vlastní označení, je ten, že prý byla vybrána zvlášť povedená jádra, která Intel umístil do vylepšeným pouzder, jejichž kontakty mají snést zvýšenou proudovou zátěž. A krom toho byl vybrán lepší teplovodivý materiál umístěný mezi procesor a jeho heatspreader, jak už bylo několikrát uvedeno.

Díky tomu mohl Intel v případě procesoru Core i7-4790K zvolit výrazně vyšší takty, takže tam, kde Core i7-4790 díky Turbo Boost končí, tam model s označením K teprve začíná. Je tedy taktován na základní frekvenci 4 GHz a Turbo Boost zajistí dalších až 400 MHz navíc. Intel tedy poprvé dosáhne hranice 4 GHz, pokud mluvíme o základním taktu. Samozřejmostí je pak podpora Hyperthreadingu, 8 MB L3 cache a řadič pro 1600MHz paměti DDR3.

Core i5-4690K však na druhou stranu nabídne stejné takty jako i5-4690, čili 3,5 GHz v základu a 3,9GHz maximální frekvenci. Nicméně to je stejně jedno, neboť tento procesor je stejně určen pro přetaktování a dle Expreview by oba měly být schopny dosáhnout pracovní frekvence 5 GHz, a to se vzduchovým chlazením. Za zmínku stojí také fakt, že TDP obou procesorů bylo mírně zvýšeno, a to o 4 W na 88 W. Uvidíme snad již brzy na Computexu, jak si tyto procesory povedou. Na trh se mají dostat někdy v polovině června.

Zdroj: techPowerUp
reklama