reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel do budoucna sází na malá PC

28.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel do budoucna sází na malá PC
Pokud mají některá stolní PC dle Intelu v budoucnu šanci na úspěch, pak to nejsou velké desktopové a towerové krabice, jako spíše malé systémy SFF (Small Form Factor). Těch dnes rozlišujeme pět základních druhů.
Klasické desktopové počítače už dávno dostaly ve své oblasti konkurenci, a to jednak ze strany tzv. All in One systémů a pak ze strany malých počítačů, například systémů NUC. Dá se říci, že velké desktopy dnes drží nad vodou především herní průmysl a vedle toho také profesionální pracovní stanice, protože malé počítače a ani moderní All in One jim nemohou konkurovat ve výkonu a samozřejmě také rozšiřitelnosti. Jenomže tyto vlastnosti nepotřebuje každý uživatel, zvláště když moderní hardware už je dostatečně výkonný i v podobě pro malé a úsporné počítače.





Dle analytiků je tak jedním z nejslibnějších segmentů na trhu ten, který zahrnuje malé formáty. A o čem tedy přesně mluvíme? Dle Intelu je Mini PC takové, které má objem pod 3 litry, zároveň ale obsahuje výkonný hardware a lokální úložiště pro data. Pracovat může s různými operačními systémy a dělí se na pět poddruhů, jež můžeme rozlišit dle velikosti základní desky. Však u takových počítačů je právě základní deska středobodem, vedle nějž už PC nemusí obsahovat už vůbec nic, ale to je spíše případ těch nejmenších modelů.





Máme tu tedy pět typů, jež vede největší formát Mini-ITX, jenž je mezi nimi poněkud specifický. Dá se totiž využít jako základ pro desktopový počítač a umožní využít paměti DIMM, grafickou kartu do PCI Express x16 a normální desktopový procesor pro socket. Ostatní formáty už takové možnosti nenabízí, ale zase jsou menší. Následuje zbrusu nový formát Intel 5x5 (přesně 147 x 140 mm), který tedy také nese procesorový socket, ale už ne slot pro karty nebo dlouhé DIMM pro paměti. Spoléhat tak bude na integrovanou grafiku a nejspíše i SSD pro M.2, ale počítá se i s alespoň jedním portem SATA. Uživatel ale bude zcela jistě potřebovat speciální skříň a také DC napájení, tedy ne zdroj ATX či SFX.

Následuje ještě menší Intel NUC (102 x 102 mm), který už neobsahuje socket, ale procesory v pouzdrech BGA, jež jsou k desce připájeny. V ostatních ohledech jde o formát srovnatelný s Intel 5x5. Mini Lake (102 x 64 mm) je pak ještě menší a určený pro nízkovýkonné procesory Atom v BGA pouzdrech a nejmenší jsou desky v tyčkách Compute Stick (30 x 90 mm), kde je již veškerý hardware integrován přímo na desku a možnosti rozšíření zajistí leda externí rozhraní.





Obliba Mini PC bude tedy dle Intelu stabilně růst, což je vývoj, který se v celé oblasti desktopových PC rozhodně neočekává. Spotřebitelské modely Mini PC se přitom mají na celkovém objemu prodaných kusů podílet jen cca třetinou, čili zbytek budou podnikové systémy či počítače pro různé organizace. V tomto roce se má dle International Data Corp. prodat téměř 6 milionů kusů Mini PC a o tři roky později to bude již 8 milionů.





Mezi ony podnikové a ostatní verze mají patřit počítače pro učebny, hotely, nemocnice, knihovny, banky, digitální kiosky a obchody, průmyslová PC, atd. Výhodou je nízká cena, malé rozměry a také úsporný provoz.

Zdroj: Intel
reklama