reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel "Half NUC": ještě menší NUC

15.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel "Half NUC": ještě menší NUC
Společnost Intel se chlubila, jak je její platforma s procesory Core M "Broadwell" malá a lehká. Není tedy divu, že se budou zmenšovat i už tak malé počítače NUC, pro něž máme označení "Half NUC".
"Poloviční NUC" (Next Unit of Computing) od Intelu by také měly využít procesory nové generace Broadwell, jejímž úkolem bude především přinést do světa PC 14nm výrobní technologii. Tyto procesory tedy slibují především snížení spotřeby či poměru výkon/spotřeba, což Intel velmi zdůrazňuje především u nových procesorů Core M, které již byly představeny. Na desktopové procesory Broadwell ale stále čekáme.





Už dříve v srpnu se objevily informace o chystaných Intel NUC s Broadwell, tzv. NUC 2.0. Podívat jsme se mohli již na podrobné specifikace, jež se tedy netýkaly samotných procesorů Broadwell, které byly schované za obvyklé značky Core i3 a Core i5 řady 5000. Nyní se ale po jejich boku objevily také Half NUC (to nejspíš nebude jejich oficiální označení), od nichž můžeme očekávat ještě menší rozměry a už ne čtvercový půdorys. Však samotná platforma, která byla ukázána u odkazovaného článku o Core M, je také podlouhlá a ne čtvercová. Je tedy možné, že Half NUC budou využívat něco podobného.





Dle serveru PC World mají být nové NUC vybaveny stejnou nabídkou rozhraní jako starší NUC (ale modernější), čili dvěma USB 3.0 vepředu, dvěma vzadu, Mini HDMI a Mini DisplayPort. Mohlo by se v nich najít místo i pro 2,5" zařízení, protože PC World mluví o datovém a napájecím SATA konektoru. Co se týče první uvedené fotografie, pak ta patrně ukazuje jeden z prvních speciálních panelů na novém NUC tradiční velikosti. Ty totiž budou moci vyrábět jiné firmy než Intel a půjde třeba o panely s integrovaným bezdrátovým dobíjením mobilních zařízení. V tomto případě ale evidentně jde o zvukové řešení s integrovanými reduktory a dotykovým ovládáním. Zástupce Intelu také prohlásil, že některé budoucí NUC dostanou integrovanou baterii, čímž se z nich stanou přenosné počítače bez monitoru. Ovšem mohly by mít třeba integrovaný projektor, jak ostatně mají některé už delší dobu prodávané Gigabyte BRIX.

Uvnitř červeného Half NUC na druhé fotografii má být Atom a zatím není jasné, zda jde o nějaký Bay Trail, nebo o zástupce nové ještě nepředstavené generace. Nabídka rozhraní byla redukována na dva porty USB plus HDMI a D-Sub na zadní straně, přičemž vepředu vidíme krom tlačítka a kontrolky jen zvukový konektor. Evidentně jde ale o ranou verzi, jež nevypadá zatím zrovna úžasně. Zde se už také asi nedočkáme pozice pro 2,5" zařízení a namísto toho můžeme očekávat slot pro mSATA či M.2 SSD. Alternativou by byla integrovaná paměť eMMC.

Otázkou však zatím není, kdy se malé Half NUC dostanou na trh, ale zda vůbec je na něm nekdy uvidíme.

Zdroj: Hexus.net
reklama