reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má pracovat na nové odlehčené architektuře x86

27.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel má pracovat na nové odlehčené architektuře x86
Je čas dát procesorové architektuře Core sbohem? Dle serveru Bitsandchips.it ano, neboť Intel měl začít pracovat na zcela nové architektuře x86, která někdy v letech 2019 a 2020 nahradí tu stávající. A nejen to.
Je pravda, že mezi procesory Intel Core vládne nuda. Už od Sandy Bridge tu máme cca každý rok a půl vždy novou várku maximálně čtyřjádrových procesorů (pokud mluvíme desktopových/mobilních čipech, ne HEDT). Jejich frekvence se postupně posunuje dopředu a nic opravdu zajímavého a revolučního se za dlouhé roky nestalo. Intel dodržuje i obvyklé rozdělení mezi modely Core i7 až Celeron a vždy nechá mezi Core i7 a Core i5 vykukovat jeden odemčený model. Ale abychom byli spravedliví, toto schema alespoň výjimečně narušil Pentiem Anniversary Edition a nyní to bude odemčené Core i3.





Vypadá to však, že pomalu dozrává čas na změnu, která se dle Bitsandchips.it stane někdy v letech 2019 a 2020. A změna by to mohla být přímo obrovská, pokud se potvrdí nové informace. Procesorová architektura x86 byla totiž dosud vyvíjena s ohledem na zpětnou kompatibilitu, takže se v ní neudály žádné zásadní změny a spíše šlo o její rozšiřování i pomocí různých instrukčních sad, jako bylo dříve tak populární MMX. Nyní jich je celá řada, a to nejen od samotného Intelu, ale také od AMD. Tyto společnosti si tak ve skutečnosti navzájem licencují své technologie a zajišťují, aby jejich nové procesory byly 100% kompatibilní se starými. To ale má přestat.

Intel by tak mohl představit novou architekturu x86, která se již zbaví závislosti na minulosti, takže bude zeštíhlena a zmodernizována, díky čemuž Intel bude moci vyrábět efektivnější procesory, které ale nebudou stoprocentně kompatibilní se starými, a tedy i se starším softwarem. Pokud je to pravda, tak není ani moc těžké najít pravděpodobnou příčinu. Tou by měla být konkurence ze strany procesorů ARM, jež mohou postupně začnou Intel ohrožovat i na jeho výsostném trhu, a to díky nové schopnosti desktopových Windows 10 pracovat na ARM. A to tu máme ještě procesory Power od IBM a nová CPU od AMD.

Dle zdroje těchto informací se nová architektura uplatní nejdříve pro výrobu nástupců desktopových/mobilních procesorů Core a těch určených pro pracovní stanice (HEDT), zatímco na serverovém trhu bude Intel asi s politikou 100% kompatibility s x86 pokračovat. Pokud je to pravda, pak by generace Tiger Lake mohla být na desktopech a mobilních počítačích tou poslední s architekturou Core a pak by již měla následovat nová implementace x86, od níž bychom mohli očekávat menší a efektivnější jádra, na nichž sice bez emulace nemusí fungovat starší programy, ale to by drtivou většinu uživatel nemuselo vůbec zajímat. Ale to ještě teprve uvidíme.

Zdroj: Bitsandchips.it
reklama