reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel měl odsunout 7nm proces na rok 2022

5.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel měl odsunout 7nm proces na rok 2022
Dle The Motley Fool plánuje Intel přijít s celkem třemi iteracemi svého 7nm procesu, který má být konečně připraven až v roce 2022, čili za dlouhých šest let. To už je velice vzdáleno původní a již neplatné strategii Tick-Tock.
A rovněž nová Process-Architecture-Optimization tímto dostává pěkně na frak, pokud máme počítat s tím, že první 10nm produkty se objeví v příštím roce a v roce 2020 už by měl Intel připravovat přechod na nový proces. Tyto informace jsou založeny na tom, jaké změny nastaly v náboru nových zaměstnanců pro novou Microarchitecture Research Lab v indickém Bangalore. Dříve se mluvilo o pracovních pozicích, které zahrnují výzkum a vývoj procesorů s "futuristickou" 7nm technologií, které přijdou v roce 2020 a později. Nyní už inzeráty mluví o roku 2022 a dalších letech.





Zároveň ale z inzerátů zmizela zmínka o 7nm technologii, takže není úplně vyloučeno, že nyní může jít o ještě pokročilejší výrobní proces, a to rovnou 5nm. Tomu se ale nechce věřit vzhledem k tomu, jak obtížný je vývoj těchto výrobních procesů. Však v posledních letech jsou zpoždění a odklady naprosto běžné a bylo by velice podivné, kdyby něco bylo naopak uspíšeno.

Větší smysl dává pozdržení 7nm procesu také v souvislosti s tím, jak vypadá nástup toho 10nm. Ten bude aktuální v příštím roce, ale vypadat to má tak, že teprve v druhé jeho polovině začne Intel vyrábět první produkty, takže přinejlepším na konci roku se ty dostanou na trh. Opravdový nástup 10nm procesu by měl nastat až v roce 2018 a Intel již oznámil, že jej čekají tři iterace, a to: 10-nanometer, 10-nanometer+ a 10-nanometer++. I tak by ovšem měly první 7nm produkty dorazit v roce 2021 a ne o rok později.

Pokrok ve výrobě počítačových čipů ale evidentně vytrvale zpomaluje a je velká otázka, jak do něj zasáhne technologie EUV, s níž velcí optimisté počítali již pro 45nm proces. Uvidíme, jak na tom se svým 7nm procesem bude konkurenční TSMC, které má jako obvykle velice ambiciózní plány a tváří se při jejich předkládání sebejistě a pak už z konkurenceschopných firem v hi-endu zbývá jen Samsung.

Zdroj: The Motley Fool
reklama