reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhalil první dron, který bude prodávat pod svou značkou

16.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Intel odhalil první dron, který bude prodávat pod svou značkou
Falcon 8+ je vylepšenou verzí dronu společnosti Ascending Technologies, kterou Intel koupil v letošním roce. Určen bude primárně pro profesionální použití a ve výbavě nalezneme třeba nový ovládací pult Intel Cockpit.
Kvůli dlouhodobě klesajícím prodejům osobních počítačů a jejich komponentů se Intel před časem rozhodl zaměřit na nové trhy. V hledáčku amerického giganta jsou teď mimo jiné i drony. Pro ty Intel dodává některé komponenty, třeba dron Yuneec Typhoon H je vybaven kamerou RealSense umožňující inteligentní rozpoznání překážek. Začátkem letošního roku Intel oznámil akvizici německého výrobce Ascending Technologies, který se zabývá samořízenými drony určenými pro průmyslové použití a také s tím souvisejícím softwarem. První dron nesoucí logo Intelu vychází právě z modelu Falcon 8 od Ascend Technologies. Jedná se o oktokoptéru (tzn. osmivrtulový stroj), který je rovněž určen pro profesionální použití – k transportu nákladů, sběru informací pomocí různých senzorů apod.





K dispozici je technologie AscTec Trinity, která pro řízení využívá tři redudantní systémy autopilota beroucí v potaz vnější vlivy, jako jsou silné větry nebo elektromagnetické pole. Novinkou je ovládací stanice Intel Cockpit s integrovaným tabletem, dvojicí joysticků a voděodolnou úpravou. Energii dodávají bateriové články Intel Powerpack, které se chlubí mimo jiné inteligentním řízením spotřeby, úsporným režimem nebo světelnými diodami jako ukazateli nabití. Konkrétní výdrž baterie ovšem výrobce nezveřejnil, stejně jako řadu dalších technických parametrů. Známe ovšem rozměry dronu, které činí 768 x 817 x 160 mm. Maximální vzletová hmotnost se vyšplhala na 2,8 kg, letoun také zvládne vyvinout rychlost více než 55 km/h, tedy znatelně více než většina amatérských dronů.





Intel zatím neoznámil, jak to bude s cenou a dostupností jeho prvního dronu.

Zdroj: Pcworld.com
reklama