reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel oficiálně představuje nové osmijádrové Tiger Lake-H

11.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel oficiálně představuje nové osmijádrové Tiger Lake-H
Intel už dříve slíbil brzký nástup nových procesorů Tiger Lake-H s až osmi jádry, což dnes plní a oficiálně je uvádí na trh. Jde tak o první mobilní 10nm procesory s tolika fyzickými jádry a ty se uplatní v řadě nových PC. 
Intel si nové Tiger Lake-H připravil pochopitelně především pro notebooky, ovšem můžeme počítat s tím, že se uplatní také v menších desktopech anebo v jiných produktech.
 
 
Intel se chlubí, že nám nabídne "světově nejlepší procesory pro herní notebooky", čímž pochopitelně cílí především na konkurenční 7nm Ryzeny generace Cezanne. Tiger Lake-H s osmi jádry mají velikost svého 10nm čipu 190 mm2, což je o 44 mmvíce než v případě čtyřjádrových modelů, ačkoliv grafické jádro zde bylo značně osekáno z 96 EU na pouhých 32 EU, ovšem na druhou stranu tu máme 24MB L3 cache oproti 16 MB. Přímou součástí celého procesoru je také PCH, čili čipová sada, která sedí na stejné substrátové destičce a díky tomu se šetří prostor na základní desce a také chladicí systém může být jednodušší. 
 
Tiger Lake-H s 8 procesorovými jádry 
 
Nyní již také bezpečně víme, že dříve uniklá prezentace o těchto procesorech byla pravá, neboť ta byla nyní zveřejněna již oficiálně. Můžeme se tak podívat na srovnání herního výkonu s procesorem Core i9-10980HK starší generace. 
 
 
A pak tu je také srovnání s procesorem Ryzen 9 5900HX, což jsou ovšem všechno testy samotného Intelu, ne výsledky z nezávislé recenze a jak dobře víme, takové testování může být zvláště v případě mobilních platforem velice ošemetné. 
 
 
Ukazuje se tu konkrétně nový Core i9-11980HK, což je odemknutý, a tedy taktovatelný čip, do nějž Intel umožní v rámci profilu PL2 pustit až 110 W. Je třeba také zmínit, že nové modely už nepodporují LPDDR4X, ale jsou určeny pro DDR4-3200, jak potvrzuje následující tabulka se specifikacemi. Jde ovšem pak o nastavení Gear 2, ve kterém paměti běží na dvojnásobné frekvenci paměťového kontroleru, čili v poměru 2:1. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Nové Tiger Lake obsahují celkem 20 linek rozhraní PCIe 4.0, čili 16 pro grafiku a 4 pro SSD, anebo pro jinou konfiguraci jako 2x 8 + 1x 4 a podobně. Intel zde také zmiňuje, že jeho Rapid Storage Technology (IRST) umožní zapojit do RAIDu i M.2 SSD pro PCIe 4.0 a bootovat z nich. Se svým čipsetem pak tyto procesory komunikují stále pomocí běžné DMI x8, čili i když jsou oba čipy na stejné destičce, na jejich rozhraní se nic nemění. Čipset nabídne dalších 24 linek PCIe, ovšem verze 3.0. 


reklama