reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unikla prezentace Tiger Lake-H včetně specifikací a testů

5.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Unikla prezentace Tiger Lake-H včetně specifikací a testů
Dnešní den je plný novinek týkajících se Intelu, jak ukazuje i uniklá prezentace o procesorech Tiger Lake-H, čili prvních až osmijádrových mobilních CPU Intel, která jsou založena na 10nm procesu. Co nabízí? 
Intel už ohlásil nástup nových Tiger Lake-H s až osmi jádry, ale dosud sám neprozradil jejich specifikace. A i když ty už stejně pak unikly na web, nedalo se jim stoprocentně věřit, zatímco nyní tu máme už podstatnou část z nové prezentace samotného Intelu zveřejněnou serverem HD-Tecnologia.
 
 
Bylo již tak potvrzeno, že Intel vypustí tyto nové procesory do světa 11. května, jak bylo uvedeno už dříve. Právě tehdy bude i zrušeno informační embargo a výrobci notebooků budou moci plně prezentovat své modely. Intel zde mluví především o výkonu a o hrách, což jde ostatně ruku v ruce. 
 
 
Mezi novinky patří 10nm architektura Willow Cove na procesu SuperFin, díky čemuž procesory dosáhnou taktů až 5 GHz a některé verze nabídnou i další přetaktování. Pak tu máme v procesorech 20 linek PCIe 4.0 a možnost využít Intel RST pro bootovatelné pole RAID 0 napojené na CPU. Počet linek PCIe v rámci celé platformy pak je 44. 
 
Výbavu doplňuje integrované GPU Xe se 32 EU, z čehož je vidět, že tyto procesory jsou určeny spíše pro využití se samostatnou grafikou. Dále tu máme Thunderbolt 4 s propustností 40 Gb/s, Intel Killer WiFi 6E i podporu Optane H20.  
 
Nové Tiger Lake-H se budou montovat do třech notebookových tříd zvaných Essential, Thin Enthusiast a Halo Enthusiast. Ty jsou odstupňované dle výkonu a první představuje možnost hrát ve Full HD při 60 FPS na střední až vysoké detaily. Druhá se týká tenkých notebooků (cca 20 mm) a Full HD při až 240 Hz, anebo Ultra HD při 60 FPS a poslední zahrnuje nejvýkonnější stroje až pro Ultra HD při 120 Hz. 
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Potvrzuje se, že tu máme přinejmenším pět nových procesorů, mezi něž by ale mohl spadat ještě zde neuvedený Core i9-11950H. Seznam ukazuje dva Core i9, jeden Core i7 a dva Core i5 a stejně jako v případě Rocket Lake-S tu platí, že Core i9 a i7 jsou osmijádrové modely a Core i5 jsou šestijádrové. Core i9 se od i7 liší pouze takty, což je dané i použitím technologie Turbo Boost Max 3.0, čili jde jinak o ty samé čipy. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Nakonec tu máme i několik testů, v nichž se Intel snaží ukázat, že jeho Core i5-11400H, čili druhý nejslabší Tiger Lake-H, se ve zvolených hrách bez problémů vyrovná procesoru Ryzen 9 5900HS. 


reklama