reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel poodhalil 10nm+ serverové procesory Ice Lake-SP

18.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Intel poodhalil 10nm+ serverové procesory Ice Lake-SP
Další připravovanou novinkou z dílen Intelu jsou serverové procesory Ice Lake-SP. Ty mají využívat jádra Sunny Cove a být vyráběny 10nm+ procesem. Prozatím se hovoří o modelech s až 28 jádry.
Intel na letošním Hot Chips 2020 pohovořil nejen o mobilních procesorech Tiger Lake, ale také o serverových čipech Ice Lake-SP. Ty budou prvními 10nm serverovými procesoru Intelu, ale zatímco mobilní Tiger Lake využije proces 10nm+++, Ice Lake se bude muset spokojit s 10nm+, využita budou jádra Sunny Cove. I to by ale mělo stačit na 18% zvýšení IPC proti 14nm architektuře Skylake. Zvětšila se datová L1 cache ze 32 kB na 48 kB, větší je také L2 cache, která dostane 1,25 MB na jádro. V případě L3 cache se hovoří o 1,5MB na jádro. Platforma Whitley si poradí se dvěma procesory (2-socket).
 
Intel Ice Lake diagram
 
Intel přidal také nové instrukce pro kryptografické operace, např. VPMADD52, jsou zde i nové vektorové AES instrukce. V některých operacích algoritmů AES tak Ice Lake nabídne 3× až 3,5× vyšší výkon než Cascade Lake a jsou operace, kde jde i o 8ásobek. Místo 6kanálového řadiče tu máme rovnou 8kanálový (2×4kanálový) řadič pamětí DDR4-3200 a možnost vybavit systém až 16 DIMM moduly na socket. Významným způsobem se měly snížit také latence paměového systému (resp. propustnost při stejných latencích). Další novinkou je podpora PCIe 4.0 v podobě 64 linek. Lepší výkon a komunikaci mezi jádry má zajistit sběrnice Mesh Fabric. Máme zde i další nižší latence, což se týká např. přechodu mezi jinými frekvencemi, které u Cascade Lake činily 12μs, nyní jde o méně než 1 μs. Zlepšila se také energetická efektivita některých jednodušších instrukcí AVX512.
 
Intel Ice Lake-SP diagrom
 
Zdroj: wccftech.com,


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama