reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrdil Sapphire Rapids na příští rok a 144vrstvé NAND Flash na letošek

14.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrdil Sapphire Rapids na příští rok a 144vrstvé NAND Flash na letošek
Intel by měl nyní už rychle postupovat při vývoji procesorových generací pro servery, neboť Ice Lake si chystá ještě na tento rok a Sapphire Rapids byly potvrzeny na příští rok, takže je bude od sebe dělit právě jen cca rok. A co nové paměti 3D NAND Flash?
Procesory Ice Lake jsme tak ještě ani neviděli, ale už nyní je jasné, že Sapphire Rapids budou představovat výrazné vylepšení, ostatně právě až s nimi Intel počítá pro svůj start počítačové éry s výkonem v řádu exa. 
 
 
Ice Lake by měly využít výrobní proces 10nm SuperFin, čili druhou generaci 10nm procesu Intelu, čili je logické, aby Intel pro Sapphire Rapids v příštím roce nasadil už SuperFin Enhanced, neboť ten bude nasazen i pro tvorbu grafických akcelerátorů Ponte Vecchio, respektive alespoň zčásti pro jejich Rambo Cache. 
 
Dále tu už máme přechod jak na paměti DDR5, tak na sběrnici PCIe 5.0. Sběrnice PCIe 4.0 tak nebude mít dle všeho dlouhou životnost a je to logické vzhledem k tomu, jak rychle PCI-SIG postupuje ve vývoji tohoto rozhraní, však už v příštím roce budou připraveny specifikace pro PCIe 6.0
 
Sapphire Rapids navíc nabídnou nové otevřené rozhraní CXL (Compute Express Link) ve verzi 1.1, technologii AMX, čili Intel Advanced Matrix eXtensions pro účely trénování a provozu AI a také jistou DSA. To těžko bude Driver & Support Assistant, ale Data Streaming Accelerator, čili technologie pro urychlení přenosů dat určená pro prostředí HPC. 
 
Co se týče Ice Lake, ty nabídnou krom PCIe 4.0, osmi kanálů pro paměti a akcelerace šifrování také TME a pak tu máme zkratku ICX-D. TME jako Total Memory Encryption bude představovat celkové šifrování paměti RAM, čili obdobu funkce, kterou nabízí i AMD v EPYC a Ryzen Pro. 
 
V případě ICX-D jde prostě jen o kódové označení procesorů Ice Lake Xeon D, což budou tzv. embedded verze procesorů neurčené pro patici. 
 
 
Běžné zákazníky ale budou zajímat spíše paměti 3D NAND Flash. Ještě na tento rok si Intel chystá 144vrstvé verze s buňkami typu QLC, což tak bude znamenat 50% navýšení kapacity na stejném prostoru oproti 96vrstvým QLC pamětem Intelu z předchozího roku. Čili tyto nové paměti se dostanou na trh ještě v tomto roce, ale to automaticky neznamená, že na něm uvidíme také výsledná zařízení, jež na nich budou založena. 


reklama