reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prodal více procesorů, ale výhled není tak dobrý

23.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel prodal více procesorů, ale výhled není tak dobrý
Společnost Intel zveřejnila zprávu o svých nejnovějších finančních výsledcích. Za první letošní kvartál dokázala utržit 18,6 miliardy dolarů, přičemž prodej procesorů rostl. Na druhou stranu tu jsou ale otázky nad dalším obdobím. 
Hlavní infografika Intelu ukazuje ta nejdůležitější čísla týkající se prvního letošního kvartálu. Je jasné, že Intel je jednou z firem, které aktuálně těží z vysokého zájmu o hardware. Ve skutečnosti díky tomu dokázal na konci minulého roku vzít firmě AMD zpět část podílu na prodeji procesorů, za čímž stojí především vyšší objem výroby, jímž Intel disponuje. 
 
 
Non-GAAP tržby (a jiné údaje) nyní nezahrnují především příjem z NAND Flash byznysu firmy, který bude už brzy prodán. Jsou tak nižší než GAAP tržby a konkrétně činily 18,6 miliard, což je na desetiny miliardy dolarů zcela stejný výsledek jako před rokem. Jenomže marže klesly a s nimi i čistý zisk, a to o 6 procent na 5,7 miliardy (Non-GAAP) či o 41 procent na 3,4 miliardy dolarů (GAAP). Intel ovšem přesto dokázal o 1,1 miliardy překonat předpoklad tržeb z letošního ledna a zisk na akcii předpovídal o 29 centů nižší, než je ve skutečnosti (tj. 0,82 USD GAAP / 1,39 USD non-GAAP). 
 
Intel přitom může za ještě dobré výsledky vděčit své divizi CCG (Client Computing Group), do níž spadá právě i PC hardware, neboť právě ten stojí za překonáním předpokládaných tržeb. Ta totiž meziročně získala na tržbách o 8 procent více, zatímco datacentrová DCG s 5,6 miliardami tržeb zaznamenala pokles o pětinu. Uvidíme příště, co s tím dokážou udělat nové serverové procesory Ice Lake-SP. Pozoruhodný je také růst divize Mobileye meziročně o téměř polovinu, ale ta s celkovými tržbami 377 milionů dolarů nemá šanci výrazně ovlivnit celkové výsledky firmy.
 
 
Právě CCG je tak aktuálně finančním tahounem Intelu, jejž se ale také dotýkají nižším marže, které z hlediska zisku více než vyrovnávají růst tržeb, čili provozní zisk divize se dle toho naopak mírně snížil. 
 
Patrick Gelsinger se pochopitelně ve svém komentáři věnoval spíše tomu, jaké novinky připravuje coby nový CEO, neboť aktuální finanční výsledky neměl možnost výrazně ovlivnit. Mluvil tak o nové strategii IDM 2.0, která bude představovat především jednak navyšování výrobní kapacity Intelu a k tomu intenzivnější využití cizích kapacit. A do toho spadají dvě nové arizonské továrny za 20 miliard dolarů a dále se počítá s novými službami v rámci Intel Foundry, což představuje nejspíše i výrobu čipů pro automotive
 
Výhled do budoucna je takový, že non-GAAP tržby mezikvartálně klesnou na 17,8 miliard dolarů (non-GAAP) a Intel předpokládá výnos na akcii ve výši 1,05 USD. Pro celý tento rok má Intel odhad tržeb 72,5 miliard dolarů (non-GAAP) či 77 miliard (GAAP) oproti 77,9 miliardám v roce 2020. Počítá také s kapitálovými výdaji mezi 19 a 20 miliardami. O dalším růstu se tak nedá mluvit i přes stále silný zájem na trhu, což ale není problém samotného Intelu, jako spíše toho, že na trhu chybí některé důležité komponenty, z nichž se staví výsledné počítače. 
 
Pro další informace můžete využít odkaz na zprávu Intelu


reklama