reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Project Alloy: VR/AR platforma vše v jednom

17.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Intel Project Alloy: VR/AR platforma vše v jednom
CEO Brian Krzanich včera na akci Intel Developer Forum odhalil nový Project Alloy, který se má týkat "budoucnosti sjednocené reality", což představuje zařízení schopné poskytnout virtuální i rozšířenou realitu a pracovat samo o sobě.
Aktuálně máme k dispozici ze světa virtuální reality buď headsety pro mobilní telefony, což jsou spíše hříčky, jež si můžeme vyzkoušet i díky prostému Google Cardboard. Jejich výhodou je, že si vystačí právě jen s chytrým telefonem a pak tu jsou produkty jako Oculus Rift a HTC Vive, jež dokáží poskytnout daleko kvalitnější zážitek, ale potřebují k tomu výkonný počítač. Na druhé straně tu je rozšířená realita reprezentovaná především Microsoftem, Googlem a jejich HoloLens a Magic Leap. Před pár dny se také vyjádřil Tim Cook z firmy Apple, který označil rozšířenou realitu za klíčovou pro jeho firmu, no a nyní tu máme Intel a jeho Project Alloy, který má spojovat toto všechno dohromady v jednom řešení.





Když tedy Intel mluví o budoucnosti spojené reality, má tím na mysli spojení virtuální a rozšířené reality do jedné platformy využívající také technologii RealSense pro orientaci v pohybu, rozpoznávání gest, atp. Zařízení v rámci Project Alloy by také nemělo potřebovat žádný další hardware, tedy ani chytrý telefon, natož pak PC, napájecí kabely či externí senzory, i když na fotografii z prezentace jasně vidíme, že k prototypu vede přinejmenším jeden kablík.





Headset tak už byl krátce ukázán v akci na IDF. Na pódiu si jej zkusil Craig Raymond, který se s ním prošel ve virtuální místnosti, gestem otevřel dveře a pak se vrátil ke svému šéfovi, jehož tvář se objevila v počítačové grafice, takže do něj nenarazil. Takže právě tímto má Intel na mysli mix AR a VR. Systém si díky RealSense zjistí potřebné informace o reálném okolí a ty může zakomponovat do počítačové grafiky. To je opačný přístup než u AR systémů jako HoloLens, které do reálného světa zasazují počítačovou grafiku.

Project Alloy má za úkol vytvořit referenční design, který bude Intel poskytovat jiným firmám. Nejde přitom o systém, jejž by mělo čekat mnoho let vývoje, neboť první produkty určené pro trh se očekávají v příštím roce. Zatím ale není moc známo o hardwaru, který prototyp používá, ale je jasné, že nemůže jít o nic opravdu výkonného, když je headset napájen z baterie. Jediné, co se ví s určitostí, je pár integrovaných kamer systému RealSense. Není tak ani jasné, zda Intel použil některý z vlastních procesorů s GPU, nebo se spolehnul na ARM, či snad něco jiného.

Společné téma má další informace o tom, že Microsoft ohlásil spolupráci s Intelem na vytvoření specifikací pro počítače a headsety připravené na sjednocenou realitu. Firmy tak chtějí vytvořit hardwarový a softwarový standard, který budou splňovat některé z prodávaných počítačů s Windows 10 již od příštího roku. Jádrem bude shell Windows Holographic, který zajistí multitasking, využití 2D i 3D aplikací v jednom čase a podporu různých zařízení.


Co asi tak můžeme od Windows Holographic očekávat, to nejlépe ukáže zveřejněné video.

Zdroj: Hexus.net

reklama