reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tim Cook prohlásil rozšířenou realitu za klíčovou pro Apple

16.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Tim Cook prohlásil rozšířenou realitu za klíčovou pro Apple
Virtuální realita je dnes velké téma, ovšem velký potenciál v sobě má také rozšířená realita, o kterou se zajímá především Microsoft a Google. Nyní prohlásil tuto technologii za klíčovou také Tim Cook z firmy Apple. Co to znamená?
Virtuální realita (VR) je vedle rozšířené reality v podstatě nezajímavá, protože uživatele zcela odřízne od okolního prostředí a předloží mu výhradně počítačem generovanou grafiku. Zato rozšířená realita (AR) musí právě s reálným prostředím počítat a doplňovat je vhodně umístěnou grafikou, což znamená, že takové zařízení se musí velice dobře orientovat v prostoru. Potřebuje mít nejen dokonalý přehled o své pozici, a tím i pozici uživatele, ale také o tom, co se v okolí nachází, což činí z AR daleko složitější technologii a není divu, že první prodávaná verze Microsoft HoloLens (už si ji může koupit každý) přijde na 3000 dolarů. To je jen zlomek ceny prvních moderních VR headsetů Oculus Rift a Vive. AR tak může najít své uplatnění v mnohých profesích a oborech lidské činnosti, zatímco s VR se počítá spíše v zábavním a herním průmyslu.




nové "velitelství" firmy Apple (dnes stále ještě ve výstavbě)


Microsoft tak má svůj HoloLens, Google zase svůj Magic Leap, o kterém se toho moc neví, no a teď tu máme Apple, který prozatím přešlapoval vedle AR i VR z našeho pohledu zcela nečinně. To se má ale dle vyjádření Tima Cooka brzy změnit. Ten na dotaz ohledně svého pohledu na AR či VR odpověděl, že dle jeho názoru je právě AR velice zajímavá a svým způsobem klíčová technologie. Pak už přímo potvrdil, že Apple už pracuje na vývoji AR zařízení, ale zatím nehodlá prezentovat nic konkrétního.

Zajímavé je na tom především to, že dle Cooka, jehož firma dosud neměla s AR veřejně nic společného, je tato technologie klíčová. Apple má přitom historii bohatou na události, kdy si všiml nové technologie a dokázal ji podchytit a úspěšně využít ve svých produktech. Jeden z nejviditelnějších příkladů je třeba využití myši a grafického uživatelského rozhraní v počítačích Mac z roku 1984. Sám Apple přitom myš ani GUI nevynalezl a stejně tak ani iPhone nebyl první telefon svého druhu vybavený dotykovou obrazovkou, ale dokázal zpopularizovat koncept telefonů ovládaných primárně prsty a ne stylusem.

Přímo se tak nabízí otázka, zda Apple nechystá něco podobného i s rozšířenou realitou. To z prohlášení Tima Cooka vypadá velice pravděpodobně a v takovém případě bychom se mohli v dohledné době dočkat nové třídy AR zařízení, která by mohla zase jednou odstartovat novou vlnu, jakou jsme zažili při nástupu moderních chytrých telefonů či tabletů. Na druhou stranu to může skončit i jako nositelná zařízení jako chytré hodinky, o něž je zájem uživatelů přinejlepším vlažný.

Apple tak rozhodně má potenciál k tomu, aby posunul celý koncept AR kupředu a nyní je k naskočení na novou vlnu navíc vhodná doba vzhledem k celosvětové mánii kolem hry Pokemon Go, která rovněž využívá rozšířenou realitu, i když celkem primitivním způsobem. Asi nelze očekávat, že by se Apple vytasil se zásadním AR produktem během příštího roku, ale pokud něco takového chystá, mohli bychom už brzy zaznamenat nějaké fámy, úniky informací, jakkoliv tomu budeme říkat.

Zdroj: The Washington Post
reklama