reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel si dle MDR.de vybral pro svou továrnu německý Magdeburg

24.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel si dle MDR.de vybral pro svou továrnu německý Magdeburg
Intel se ještě oficiálně nerozhodl, kde v Evropě postaví svůj nový provoz, pokud jich tedy rovnou nebude více na různých místech. Německý MDR už má ale jasno, bude to prý Magdeburg v Sasku-Anhaltsku. 
Magdeburg se nachází zhruba na půli cesty mezi Berlínem a Hannoverem a jde o hlavní město spolkové země Sasko-Anhaltsko. Dle MDR.de by tak právě tam měla vzniknout nová továrna firmy Intel, ačkoliv ta nic takového zatím ještě oficiálně nepotvrdila. Zdroj má ale už jasno a dle něj se Intel dříve rozmýšlel právě mezi Magdeburgem, Drážďany a bavorským Penzingem, než si vybral právě prvně jmenované město. 
 
 
Drážďany se přitom Intelu velice podbízely jednak zastupiteli města a prosazoval je také Hubert Lakner, šéf Fraunhoferova institutu pro mikroelektroniku. Ostatně právě v Drážďanech se nachází i továrny firmy GlobalFoundries, které jsou jedny z nejmodernějších, jaké může Evropa vůbec nabídnout. Magdeburg ale nakonec není od nich až tak moc daleko, jde jen o cca 230 km po dálnici. 
 
Dle MDR ale měl Magdeburg vyhrát díky své vhodné pozici, nabídce pracovníků studujících na místní univerzitě a dostatku atraktivních průmyslových oblastí s výborným napojením na dálniční systém Německa (křížení A2 a A14). 
 
Očekává se, že nová továrna Intelu má nabídnout celkem cca 1000 přímých pracovních pozic a další jako obvykle vzniknou nepřímo. Sám Intel by pak měl u Magdeburgu investovat desítky miliard eur, ovšem to vše bude muset být teprve potvrzeno. 
 
Intel stále ještě může čekat na to, až bude evropský Chips Act skutečně odklepnut a potvrzen, což by se ale mělo stát zakrátko. A krátce na to by Intel měl zveřejnit své rozhodnutí, což by se mohlo stát už příští týden 4. března (dle THW). Tehdy bychom se ale měli dozvědět i to, kde jinde ještě Intel chce postavit svou novou továrnu, neboť by nemělo jít jen o jeden provoz. Mluvilo se přitom o Itálii, Francii, zemích Beneluxu, takže na to si ještě počkáme. 


reklama