reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU přichystala 15 mld. eur pro podporu výstavby továren na čipy, kde je vezme?

8.2.2022, Jan Vítek, aktualita
EU přichystala 15 mld. eur pro podporu výstavby továren na čipy, kde je vezme?
Intel by mohl už velice brzy ohlásit svůj plán týkající se výstavby továren na území Evropské unie. Čekal totiž prý na její rozhodnutí ohledně financování a obecně podpory, přičemž to bylo právě dnes učiněno. 
Právě dnes jsme se dozvěděli, že v USA se blíží k vytvoření finálního znění zákona, v jehož rámci bude i podpořena výstavba továren, a to částkou mezi 10 a 39 miliard dolarů. Na tom se tamní Kongres ještě dohodne, přičemž rozhodnutí v Evropě už padlo. 
 
 
Jak ohlásila Ursula von der Leyen, European Chips Act dává možnost financovat výstavbu až 15 miliardami eur (17 miliard dolarů) v kombinaci se soukromými investicemi vynaloženými do roku 2030. Tato částka přitom přichází nad rámec už dříve schválených veřejných investic ve výši 30 miliard eur týkajících se plánů NextGenerationEU, Horizon Europe a dalších národních investic, které také mají být spojeny se soukromými investicemi různých firem. 
 
Dále Evropská komise plánuje uvolnit pravidla pro podporu investic týkajících se výroby čipů, ovšem s jistými přísnými podmínkami, respektive spíše pojistkami. 
 
Dle serveru Bloomberg však potřebné finance neposkytne především z vlastního rozpočtu. Z toho má jít pouze 5,7 miliard eur, které budou shromážděny přesměrováním financí z rozpočtu pro výzkumné účely, programu pro digitální technologie a dalších. Valná většina z 15 + 30 miliard eur ale má pocházet z národních rozpočtů jednotlivých členských zemí a prý se očekává i vklad průmyslových podniků.
 
To jsou ovšem informace, které Bloomberg zveřejnil ještě před dnešním dnem, nicméně jiné k dispozici nejsou. Pokud by ale měla být výstavba třeba právě nové továrny Intelu podpořena především financemi z národních rozpočtů, pak je otázka, jak se bude členským zemím zamlouvat přispívat na stavbu průmyslového podniku, který vyroste dejme tomu v Německu. 


reklama