reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel slíbil Resizable BAR pro procesory Tiger Lake

17.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel slíbil Resizable BAR pro procesory Tiger Lake
Funkce Resizable BAR, čili Resizable Base Address Register, byla loni představena jako technologie AMD Smart Access Memory, a to s velice omezenou hardwarovou podporou. Od té doby se ale mnohé změnilo. 
Především vyšlo najevo to, že Resizable Base Address Register rozhodně není úzce omezený podporou ze strany hardware a naopak může fungovat i na starších sestavách. A rozhodně jsme mohli očekávat, že bude fungovat i na nových Rocket Lake-S ovšem nyní to máme potvrzeno. 
 
 
Resizable BAR je funkce, která dokáže zpřístupnit i celou paměť grafické karty procesoru, přičemž dosud byl tento přístup z hlediska kapacity značně omezený (max. 256 MB) a až firmu AMD napadlo, že by se to mohlo změnit, abychom díky tomu získali vyšší výkon. Ten se počítá většinou v procentech, ovšem i to se cení, když je takový nárůst v podstatě zdarma.
 
Sluší se ale také upozornit na to, že v některých případech se nárůst výkonu neukáže žádný a někdy dokonce i pár procent ztratíme, nicméně v titulech jako Assassin's Creed Valhalla, Borderlands 3, Dirt 5, The Division 2, Hitman 2 a Godfall bychom si měli polepšit. 
 
Samotný Intel začal nabízet podporu funkce Resizable BAR pro desky s čipsetem Z490 od loňského prosince, přičemž někteří výrobci desek jako MSI a Asus slíbili, že tuto funkci nabídnou i zpětně třeba pro procesory Intel Core 8. generace, ale i tak budeme potřebovat kartu z generace GeForce RTX 3000 nebo AMD Radeon RX 6000. Je tak už vcelku složité se vyznat v tom, na čem můžeme a nemůžeme Resizable BAR rozchodit a vzhledem k diskutabilnímu přínosu tím tato funkce i ztrácí na atraktivitě. Postupem času by se z ní ale měl stát standard, o němž ani nebudeme vědět, že jej naše sestava využívá. 
 
Nyní se dozvídáme, že Resizable BAR přichází také do výbavy nových Tiger Lake H35, přičemž už také víme, že se s touto funkcí počítá i v desktopových Rocket Lake-S. V případě mobilních Tiger Lake lze očekávat, že Resizable BAR už bude aktivována v rámci výchozího nastavení BIOSu, a to samozřejmě za předpokladu, že půjde o notebook vybavený samostatnou grafikou. Intel také uvedl, že dle svých interních testů může slibovat nárůst výkonu o 5 až 10 procent a také se dozvídáme, že OEM výrobci notebooků už dokončují nové verze BIOSů s příslušnou podporou. 


reklama