reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Tiger Lake-H s osmi jádry spatřen v Userbenchmarku

13.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Tiger Lake-H s osmi jádry spatřen v Userbenchmarku
Intel by už rozhodně měl testovat první procesory Tiger Lake-H vybavené osmi jádry, pokud je chce brzy na jaře vyslat na trh. A jeden takový byl nyní objeven v databázi Userbenchmark. Prozradí nám to něco? 
Tiger Lake-H jsou očekávané výkonné mobilní procesory, jež doplní dnešní nabídku tvořenou úspornými modely Tiger Lake-U. V počtu jader se dostanou na úroveň moderních APU AMD s architekturou Zen 2, čili půjde až o osm fyzických a šestnáct logických jader. 
 
 
Intel už jejich nástup potvrdil, respektive slíbil osmijádrové procesory s Willow Cove, čili Tiger Lake. Neuvedl jejich přesné označení, ale to je nakonec stejně to nejméně důležité, co můžeme řešit. I tak jim ale budeme říkat Tiger Lake-H, neboť označení TGL-H se už objevilo dříve. 
 
Tiger Lake-H budou mít oproti modelům U zvýšené TDP až na 45 W a k tomu čtyři, šest, nebo osm fyzických jader Willow Cove. Na druhou stranu, Tiger Lake-U mají ve výbavě grafické jádro Xe vybavené až 96 jádry EU, zatímco od modelů H očekáváme maximálně 32 EU, stejně jako od desktopových Rocket Lake-S. 
 
Intel tím jednak ušetří místo na čipu a bude moci o to více posílit výkon procesorových jader, ale má to samozřejmě i svou logiku. Tiger Lake-U jsou dělány spíše na to, aby se spoléhaly na vlastní integrované GPU, zatímco v případě výkonných Tiger Lake-H se využijí spíše samostatné grafické čipy a to pochopitelně platí i pro Rocket Lake-S. Nicméně se tu objevuje i rodina TGL-H35, ovšem to jsou stále jen čtyřjádra s trošku vyšším 35W TDP a ve stejném pouzdře BGA1449 jako TGL-U, a ta budou mít také až 96 EU. Lze ale říci, že TGL-H35 budou dle těchto specifikací prostě jen TGL-U s vyšší spotřebou a takty. 
 
 
Výsledek z Userbenchmarku vyšťoural známý TUM APISAK, přičemž dle záznamu a rozlišení 2560 x 1600 šlo spíše o stolní testovací platformu s monitorem, neboť takové rozlišení na notebook zrovna nevypadá. 
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Pokud jde o samotné výsledky, ty je lepší v tuto dobu ještě ignorovat, a to i vzhledem k pochybným údajům o taktech (základ 3,1 GHz a turbo 2,75 GHz). Zatím nám musí stačit to, že dle tohoto záznamu jsou TGL-H na cestě a jejich uvedení na trh během příštího jara zatím vypadá reálně. 


reklama