reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel ukázal první PC s 10nm CPU a ohlásil Project Alloy VR

6.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel ukázal první PC s 10nm CPU a ohlásil Project Alloy VR
Intel na CES 2017 vypustil na trh první desktopové procesory Kaby Lake, které ale byly přijaty jen vlažně. "Chipzilla" má ale k dispozici také už jedny z prvních 10nm procesorů Cannon Lake a vedle toho ukázala plány na Project Alloy VR.
Procesory Kaby Lake mají představovat poslední hlavní generaci Intelu na 14nm procesu a jejich nástup byl poznamenán několika fakty. Jednak je pravda, že Kaby Lake nemají oproti Skylake co nabídnout krom vyšších taktů (nejčastěji o 100 až 200 MHz) a několika vylepšení, která se dají označit za nezásadní. Ještě před jejich oficiálním představení jsme si navíc mohli přečíst o jejich specifikacích, cenách, výkonu i možnostech přetaktování, takže na CES 2015 v podstatně už nebylo co odhalovat. A nakonec jejich nástup hatí nepoměrně vyšší zájem o procesory AMD Ryzen. Možná i pro to všechno si Intel přichystal také ukázku jednoho z prvních 10nm procesorů Cannon Lake, který v tomto případě pracoval v notebooku.





Generace Cannon Lake už bude jistě daleko zajímavější, a to už jen kvůli novému výrobnímu procesu. Půjde o procesory Core již osmé generace a Krzanich (CEO Intelu) je představil se slovy: "pro ty, kteří jsou zvědaví na to, zda je Mooreův zákon ještě na živu a zda 10nm procesory skutečně přijdou existuje odpověď: jednoznačně ano". Ukázal konkrétně zařízení 2 v 1, kde má pracovat jeden z prototypů, což mu ale musíme prostě věřit. Vše, co ukázané PC totiž předvedlo, bylo přehrávání televizní reklamy s Jimem Parsonsem a Michaelem Phelpsem.





Na Cannon Lake je ale pochopitelně ještě brzy. Můžeme očekávat, že se dozvíme podrobnosti někdy v létě a na jeho konci by už 10nm procesory teoreticky mohly být představeny na plánovaném Intel Developer Forum. Je tu ale ještě jedno téma, a to VR.

V posledních letech Intel ukázal svůj zájem o VR akvizicí několika společností, jako byly Replay Technologies a Voke. Na té samé události na CES 2017 pak Krzanich ukázal několik VR dem, a to prostřednictvím headsetů Oculus Rift, jimiž byli posluchači vybaveni. Ti se mohli podívat třeba na živý 360° videopřenos z dronu, ale především tu byla dema HypeVR a Voke.

HypeVR je také 360° video a konkrétně bylo vybráno prostředí vietnamského venkova a pak také řeka plná buvolů. Nejde ale o prosté 360° video, v němž se můžeme pouze rozhlížet ze stacionárního bodu, respektive z místa, které je pevně dáno pozicí zabírající kamery. Vedle toho bylo možné na objekty nahlížet z různých úhlů, takže se třeba postavit, abychom viděli za objekt, který nám dělal "tlusté sklo". Tato funkce prý působila trošku uměle, ale rozhodně byla vizuálně zajímavá. Lepší prý byla ukázka dema Voke, která má velice jednoduchý koncept. Umožní uživateli prostě přepínat mezi dvěma či více 3D kamerami. Intel využil živý přenos z basketbalového zápasu, kde jedna kamera byla u hřiště a druhá u tabule s výsledky a jinými informacemi.

Krzanich nakonec oznámil, že VR/AR Project Alloy bude pokračovat a dotáhne se až finálního stádia, takže můžeme očekávat výsledný produkt, a to ještě v tomto roce.

Zdroj: PC World
reklama