reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel vyhrál nad VLSI v druhé části právní patentové bitvy

22.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel vyhrál nad VLSI v druhé části právní patentové bitvy
Společnosti Intel se povedlo uspět u soudu v Texasu, kde se projednával patentový spor s firmou VLSI. Tu přitom označil za pouhou skořápku udržovanou jen za účelem zisku ze soudních tahanic. 
Intel tak byl obviněn firmou VLSI Technology, která dnes již funguje pod Fortress Investment Group (a v důsledku pod SoftBank, vlastníkem firmy Arm). Dříve to byl důležitý výrobce čipů, jenž byl založen triem inženýrů z Fairchild Semiconductor, ovšem ten v závěru minulého století ztratil na významu a nyní jde skutečně pouze o bývalého výrobce, který ovšem drží řadu patentů. 
 
Sám Intel nyní viní Fortress, že provozuje VLSI jen jako prázdnou firmu pouze za účelem soudit se se skutečnými inovátory v počítačovém průmyslu. Jinými slovy Intel označil VLSI za patentového trola, přičemž ten má nyní využívat portfolio vlastních i porůznu koupených patentů. Právě dva patenty, o něž se VLSI s Intelem soudí, do roku 2019 patřily firmě NXP Semiconductors. Označované jsou jako "522 patent" a "187 patent" a konkrétněji se mají týkat technologie Intel SpeedShift, která ladí výkon procesorů nastavením pracovního taktu a napětí. 
 
 
Mluvčí Intelu sdělil serveru Tom's Hardware, že jeho firma měla dle obvinění porušovat jisté patenty VLSI týkající se technologie pro MP3 přehrávače, které Intel už považuje za bezpředmětné právě i vzhledem k tomu, že VLSI je sama neaktivní společnost. VLSI přitom argumentovala, že dané patenty se týkají technologií, které jsou naprosto nezbytné k tomu, aby procesory Intelu mohly být rychlejší a úspornější. 
 
Nicméně nyní šlo ve sporu v texaském Waco jen o zmíněné dva patenty, přičemž VLSI už dříve u jiného soudce toho samého soudu (zatím) uspěla se žalobou týkající se jiných patentů, za jejichž porušení žádala 2,2 miliardy dolarů. Nyní šlo o další 3 miliardy dolarů a v tomto případě uspěl právě Intel, dle nějž je přitom tato suma 3000x vyšší, než jaká byla dříve v akvizici hodnota patentů.
 
VLSI hodlá Intel v celé sérii třech žalob žádat o celkem 7,1 miliard dolarů. Zbývá tak ještě třetí, která se bude u soudu projednávat během června.  


reklama