reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xe HPG pro herní karty by mohl mít až 960 EU, desetinásobek DG1

15.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Xe HPG pro herní karty by mohl mít až 960 EU, desetinásobek DG1
Intel dle leakera Raichu zvažuje možnost vypustit do světa grafický čip Xe-HPG vybavený až 960 jednotkami EU. Původně se přitom mluvilo "pouze" o 512 EU v rámci série DG2, ovšem je tu stále řada otázek. 
Intel Xe-HPG by tak mohly dostat verzi vybavenou až 960 jednotkami EU, přičemž dnešní grafiky Xe v podobě DG1 a z nich vycházející integrované verze v Tiger Lake-U mají přinejlepším 96 EU. Ovšem i s nimi zvládnou provoz moderních 3D her ve Full HD a ucházející kvalitě, přičemž jsou brzděny dobře známou bolístkou v podobě slabé propustnosti pamětí DDR4 DRAM. 
 
 
Intel přitom toho zatím o grafikách Xe HP a Xe HPG (aka DG2) moc neprozradil. Víme, že Xe HPG budou určeny pro herní PC, zatímco Xe HP pro oblast High-Performance Computing coby akcelerátory. Xe HP tak budou i vícečipová GPU propojená pomocí EMIB a vyráběná novým procesem Intel 10nm Enhanced SuperFin. Zato pro herní Xe HPG chce Intel využít standardní pouzdření (půjde tak o monolity) a výrobní proces jiné firmy. Proslýchá se, že by to mohl být 6nm proces firmy TSMC. 
 
Série DG2 měla obsahovat čipy se 128, 256 a 512 EU, přičemž právě maximum 512 EU mělo platit pro Xe HPG, zatímco Xe HP by mohly kombinovat až čtyři takové čipy. Respektive už kombinují v rámci testovacích vzorků: 
 
 
Dozvídáme se také, že čip DG2 s 384 EU by měl být relativně malý s plochou kolem 186 mm2, což vypadá podivně vzhledem k tomu, že i TU117 pro nejslabší Turingy GTX od NVIDIE má 200 mm2. Dle toho by verze s 512 EU mohla mít kolem 250 mm2, méně než TU116 v kartě GTX 1660 Ti a slabších. To by skutečně nemohl být žádný hi-end, i když nezapomínejme, že má jít o 6nm proces, ale i v takovém případě bychom očekávali mnohem větší čipy, pokud by chtěl Intel oslovit i náročnější zákazníky. Uvidíme. 
 
Klíčem tak může být právě zpráva o údajné verzi s 960 EU, která by tak nabídla celkem 7680 FP32 jader, přičemž Intel by měl využít paměti GDDR6. To se očekává také od AMD a jeho Navi 2X, čili GDDR6X by zatím zůstaly exkluzivně pro NVIDII. 
 
přijdou herní Xe ještě letos? 
 
O výkonu 384EU verze také leccos naznačí další nezaručené údaje o 192bitové sběrnici a 6 GB. To by takovou kartu řadilo přinejlepším do nižšího mainstreamu, takže právě někam po bok dnešních nejlepších GTX 1600. Právě tomu by i napovídala velikost čipu s 384 EU s ohledem na moderní výrobní proces. 
 
Xe HPG s 960 EU by mohl nabídnout zhruba 2,5násobný hrubý výkon modelu s 384 EU, čili pokud jsme dříve mluvili o GTX 1660 Ti, pak verze s 960EU by se dala označit za ekvivalent TITANu RTX. Tím pochopitelně nechci srovnávat výkon Xe s generací Turing, to dnes nejde ani orientačně, jde pouze o představu toho, kam si můžeme různé verze Xe zařadit vzhledem k jejich vlastní údajné výbavě. A jak už bylo řečeno, zatím toho víme příliš málo. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama