reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Xeon Phi: koprocesory se 72 jádry

13.4.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel Xeon Phi: koprocesory se 72 jádry
Intel si chystá novou generaci koprocesorů Xeon Phi, které jsou vyvíjeny pod kódovým označením Knight's Landing a nyní zveřejnil nové informace, které mluví nejen o 72 procesorových jádrech Silvermont.
Xeon Phi "Knight's Landing" budou využívány ve spolupráci s klasickými procesory Xeon také ve zbrusu nových superpočítačích. Nedávno jsme zmiňovali nové modely, které si pro americké Ministerstvo energetiky chystá Intel ve spolupráci s firmou Cray. Jde o superpočítač Theta, jenž využije právě kombinaci procesorů Xeon a akcelerátorů Xeon Phi nové generace, ovšem nepůjde o počítač, jenž by se svým výkonem zařadil mezi dnes nejvýkonnější modely. Jeho očekávaný výkon je "pouze" 8,5 PFLOPS, zatímco další chystaný model Aurora bude mít 180 PFLOPS. Ten už ale také má být založen na ještě novější generaci Xeon Phi, což bude pravděpodobně Knight's Hill.






Zveřejněné materiály byly připraveny pro Intel Developer Forum (IDF) 2015 a ukazují základní specifikace i schema nových Xeon Phi. Dozvíme se o 36 dvoujádrových modulech, které tak dohromady dávají 72 jader generace Silvermont, jež zvládne zpracovávat dokonce až 4 procesová vlákna na jádro.





Vedle toho tu je šestikanálový přístup k paměti DDR4, které může být až 384 GB a dokonce tu máme i 8 nebo 16 GB paměti HBM, která bude ve světě grafik poprvé využita novým hi-endem generace AMD Radeon R9 300. V tomto případě by vzhledem ke své vysoké propustnosti mohla sloužit jako vyrovnávací paměť zařazená před moduly DDR4.





Xeon Phi nové generace dále obsahují kontroler rozhraní PCI Express 3.0, a to s 36 linkami. Navíc Intel slibuje, že nové Phi budou mít 3x vyšší výkon v jednovláknových operacích oproti předchozí generaci a také bude 3x energeticky efektivnější. Jejich opravdová síla se ale má skrývat v paralelizaci, v níž mají vytvořit silnou konkurenci proti grafickým čipům od AMD a NVIDIA.

Zdroj: Hexus.net
reklama