reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel XG310: serverová karta se čtyřmi GPU a 32 GB paměti

12.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel XG310: serverová karta se čtyřmi GPU a 32 GB paměti
Intel vysílá na trh novou kartu vyzbrojenou čtyřmi GPU. Jedná se o model XG310 označený také jako Server GPU, který je založen na čipech Xe-LP a celkově je vyzbrojen 32 GB paměti LPDDR4. K čemu může být dobrý?
Intel tak bohužel zatím v případě grafických produktů generace Xe nenabídl nic jiného než low-endové čipy Xe-LP a jejich variace, což platí i nyní. Karta XG310 je totiž založena právě na čtyřech GPU Xe-LP, o nichž víme, že jsou vybavena přinejlepším 96 EU a dnes mohou plnit pouze roli low-endu. Ostatně na to ukazuje i výbava paměti, která má sice dohromady 32 GB, ovšem jde o LPDDR4 a pochopitelně rozdělené na čtyři části. 
 
 
Renderovaný snímek, respektive placka s texturou, nám ukazuje rozmístění těchto čipů, které mají vedle sebe po čtyřech modulech LPDDR4 a propojeny budou potřebným PCIe můstkem, který se zřejmě nachází hned nad hlavním konektorem karty. 
 
 
K čemu ale tato karta bude? Dle Intelu je určena pro streamování multimédií a "Android cloud gaming". Intel tuto kartu považuje za jedno z prvních hardwarových zařízení, které přinese nástup jeho "XPU vize", jak nazývá budoucí využití smíšených akcelerátorů založených na CPU, GPU, FPGA či na jiných čipech. Do toho patří také nátroje oneAPI, jež byly ohlášeny už na SuperComputing 2019 a při příležitosti představení Aurory. Intel oneAPI umožní využití možností různého hardwaru a jeho instrukcí jako AVX512, DLBoost a jiných. 
 
Ovšem co ono androidové cloudové hraní? Zde nám Intel ukázal jeden příklad, v němž jedna karta Intel Server GPU (H3C XG310) může připravit streamy až 60 androidových her v rozlišení 720p při 30 FPS. Spolupracovat pak mohou až čtyři karty, čímž se počet streamů znásobí na 240 a Intel se chlubí, že oproti řešením NVIDIE nabízí výrazně nižší TCO, čili celkové pořizovací a provozní náklady. 
 
 
Intel také prozradil, že už má pro své nové karty dva velké odběratele, a to konkrétně Tencent Games a Ubitus.  
 
Zdroj: TZ Intel via VideoCardz


reklama